Gå till innehållet

Nio råd till dig som är ny arkitektstudent

Grattis, du kom in! Men sen då? Arkitektstudenternas styrelse delar med sig av sina bästa tips till dig som börjar på arkitektutbildningen nu i höst.

  1. Var i skolan. Till skillnad från många andra utbildningar så är det i skolans lokaler det händer. Att försöka klara sig själv hemifrån är ingen bra idé. Fyll din anteckningsbok under föreläsningarna, skriv upp arkitektnamn som nämns och googla sen. Börja bygga din kunskapsbas.
  2. Gå hem! Man blir aldrig klar, det är charmen och det är utmaningen som du behöver försonas med. Du behöver själv ta ansvar för dina tider i skolan. Gå hem, ät middag och hinn med livet. Spara energi till nästa dag. Du vinner på det.
  3. Köp böcker. Fyll din bokhylla med böcker och magasin om arkitektur. Läs dem nu, läs dem sen. Läs dem hela livet.
  4. Det är inte bråttom att välja Mac eller PC. Ta det lugnt, det finns datorer på skolan och du behöver inte ha någon egen. Om du ändå vill ha det kan du använda skolans först, diskutera med dina kursare, och sedan bestämma dig.
  5. Inspireras av dina klasskamrater. Kom ihåg att ni är kollegor och inte rivaler. Inspireras av bredden i din klass: den tekniska personen, den kreativa, den röriga, den praktiska. Beröm varandra och hjälp till att skapa en kreativ atmosfär där ni lyfter varandra.
  6. Bygg sakta men säkert upp din bas av arbetsmaterial. Du kommer märka vad du behöver, och det är oftast inte den där kompletta linjalsatsen i 24 delar som du fingrar på innan kursstart.
  7. Strunta i suddgummi. Lägg pengarna på en fika istället. Dra hela linjer, dra stödlinjer och behåll dem för att kunna röra dig framåt och bakåt i dina skisser.
  8. Gör andra saker också. Bland arkitektstudenter finns ofta en mentalitet att längst timmar på skolan ”vinner”. Men hur du mår är alltid viktigast. Se till att ha tid för middagar hemma, vänner, träning och intressen. Skolan är superkul men den är inte allt.

Mer att läsa