Gå till innehållet

Majoriteten vill bo i villa

51 procent av svenskarna vill helst bo i villa, visar en undersökning som Lantmäteriet gjort. Samtidigt minskar andelen småhus i bygglovstatistiken.

51 procent vill bo i villa, 20 procent i bostadsrätt, 15 procent på en gård, 6 procent i hyresrätt och 4 procent i radhus. Det visar undersökningen som Lantmäteriet låtit göra om svenskarnas boendepreferenser. Undersökningen visar också att 95 procent av svenskarna är ganska eller mycket nöjda med sitt nuvarande boende.

Fyra av tio i undersökningen säger att de helst vill bo i stadsbebyggelse och lika stor andel föredrar att bo på landet. 22 procent föredrar Stockholm men 24 procent väljer bort huvudstaden helt.

– Den här undersökningen kompletterar våra fakta om landets fastigheter och sätter dem i ett sammanhang som gör dem användbara som beslutsunderlag i samhällsbyggandet, säger Henrik Roos, fastighetsanalytiker på Lantmäteriet.

Idag bor över 50 procent av svenskarna i småhus, där både villor och radhus räknas in. Men i bygglovsstatistiken har andelen kvadratmeter småhus minskat i förhållande till flerbostadshusen. Från år 2011 är det flerbostadshusen som dominerar.

Mer att läsa