Gå till innehållet

Kritik mot utrednings­förslaget att slå ihop Arkdes med Moderna museet

Sveriges Arkitekter och Arkdes tf överintendent Karin Nilsson riktar kritik mot förslaget om att slå ihop Arkdes med Moderna museet och Statens konstråd.
– Vi ser inte att utredningens förslag stärker Arkdes särart, säger Tobias Olsson, förbundsdirektör på Sveriges Arkitekter.

Enligt utredningens förslag, som släpptes i måndags, ska de tre myndigheterna Arkdes, Moderna museet och Statens konstråd gå ihop och byta namn till Moderna.

– Det blir en mycket kraftfullare och vitalare myndighet av att de går samman, det är för dyrt att var så små som de är i dag, säger utredaren Thomas Pålsson till Magasin K.

Thomas Pålsson skriver i utredningen att de administrativa kostnaderna skulle minska, bland annat genom att kommunikations- och it-avdelningar kan föras ihop. Skeppsholmen, där alla tre myndigheter ligger, skulle också stärkas som ”mötesplats för olika konstformer”.

Sveriges Arkitekter är kritiska till förslaget.

– Utredaren är riktigt kompetent, det tvivlar jag inte på. Men det här är en snabbutredning där han skulle utreda ”hur” och inte ”om” myndigheterna ska slås ihop, säger förbundsdirektör Tobias Olsson till Arkitekten.

Tobias Olsson är inte kategoriskt emot en sammanslagning, men ifrågasätter premisserna i utredningen. Han betonar att arkitektur och design skiljer sig från konst, även om det finns gemensamma nämnare.

Man inordnar Arkdes i en museimyndighet för modern konst. Vi ser inte att utredningens förslag stärker Arkdes särart.

Tobias Olsson, förbundsdirektör Sveriges Arkitekter

– Man inordnar Arkdes i en museimyndighet för modern konst. Vi ser inte att utredningens förslag stärker Arkdes särart. Det finns ingen analys av hur sammanslagningen kommer stärka förutsättningarna för det vackra och hållbara.

Han framhåller att Norge, Finland och Danmark har egna center eller museer för design och arkitektur.

– I Finland, Norge och Danmark lägger de mer pengar på detta än vad vi gör. Arkdes har redan en asketisk nivå, och det ska man effektivisera ytterligare.

Även Karin Nilsson, tf överintendent på Arkdes sedan i fjol, har invändningar:

– Min roll som tf överintendent är att värna arkitekturen och designens roll i den stora samhällsutvecklingen. Risken utifrån utredningen är att dessa frågor reduceras till att enbart vara en konstart, säger hon till Arkitekten.

Utöver själva museiverksamheten sysslar Arkdes med forskning, seminarier – och är med i samarbeten som Rådet för hållbara städer. De fem miljoner kronor som Arkdes får för forskning varje år ska förvisso föras över till den nya myndigheten, enligt utredningen. Men Karin Nilsson saknar försäkringar om den praktiknära forskningens framtid.

Arkdes deltar också i regeringsuppdraget för Gestaltad livsmiljö, ihop med Boverket, Riksantikvarieämbetet och Statens konstråd. Men projektets framtid är oviss. Riksarkitekten har sagt upp sig från Boverket som fått minskade anslag till uppdraget i årets budget.

Om vi ska bidra till attraktiva och robusta samhällen i framtiden behöver vi vara mer än ett konstmuseum.

Karin Nilsson, tf överintendent på Arkdes

– Om vi ska bidra till attraktiva och robusta samhällen i framtiden behöver vi vara mer än ett konstmuseum, säger Karin Nilsson på Arkdes.

Utredaren föreslår en så kallad hearing i stället för ett normalt remissförfarande. Redan 2015 kom ett förslag om att slå ihop myndigheterna, men det stoppades efter kritiska remissvar.

– En hearing vore otänkbart eftersom det är en så stor förändring, som är grundad på en så kort utredning, säger Tobias Olsson.

Karin Nilsson säger att det finns en oro om uppsägningar på Arkdes. Hon betonar samtidigt att hon som tjänsteperson inte motsätter sig en hopslagning.

– Men man måste titta på konsekvenserna mycket tydligare.

Mer om Gestaltad livsmiljö

Mer att läsa