Gå till innehållet

Klimatnätverk delade ut sitt första pris

Nätverket ACAN, Architects climate action network, i Sverige har delat ut sitt nyinstiftade pris Tänk om! Priset gick till virkesleverantören Plockhugget.
– Vi vill sätta strålkastarljuset på en liten aktör i skogsnäringen som kan visa de större bolagen att det är möjligt med ett mer hållbart skogsbruk, säger Anna Holst från ACAN Sverige.

Samtidigt som Sveriges Arkitekter i fredags delade ut sina arkitekturpriser på Kulturhuset i Stockholm, delades ett alternativpris ut några tunnelbanestationer bort. Priset Tänk om! delas ut av Architects climate action network Sverige, ACAN Sverige, för att uppmärksamma projekt som bidrar till att minska byggbranschens klimatpåverkan.

– Vi ser få tecken på verkliga systemomställningar eller normförflyttningar i de projekt som prisas av Sveriges Arkitekter och vi vill visa alternativ, säger Anna Holst, inredningsarkitekt och medlem i ACAN Sverige.

Priset gick till Plockhugget, en virkesleverantör som står för hyggesfritt skogsbruk. Göteborgs stad hör till de som anlitat Plockhugget för flera projekt och också använt sig av egen skog, bland annat i Förskolan Hoppet av Link arkitektur.

Annevi Sjöberg och Markus Steen från virkesleverantören Plockhugget fick ta emot det nyinstiftade priset Tänk om! som delas ut av ACAN Sverige.

– Träbyggande lyfts i dag fram som en magisk lösning på byggbranschens problem, men det går inte att bygga hållbart utan ett hållbart skogsbruk. Vi vill visa alternativa vägar till business as usual och då är Plockhugget ett bra exempel, säger Anna Holst på ACAN Sverige.

Tidigare kallades gruppen Architects for future med anspelning till Greta Thunbergs rörelse Fridays for future. Idag har gruppen kopplat sig till det internationella nätverket Architects climate action network, ACAN.

– Vi är ett nätverk över Europa, Afrika och Indien och det finns flera idéer till samarbeten, säger Anna Holst.

ACAN Sverige driver frågor om vem som ansvarar för Sveriges koldioxidbudget, att byggbranschen bör minska användningen av cement och efterfråga hållbara träprodukter, att använda fastigheter mer resurseffektivt och minska rivningar. Arbetet organiseras i grupper om bland annat cirkulärt byggande, skogsbruk och biologisk mångfald samt politisk påverkan inför valet.

– Vårt budskap är att det inte räcker med justeringar i befintliga system. Det är viktigt att lyfta fram andra perspektiv kopplade till byggd miljö än arkitektur, säger Anna Holst.

ACAN anser också att arkitektföretagen kan behöva ta ställning i byggprocessen.

– För att finnas kvar på lång sikt kan företagen behöva ta beslut som inte gynnar företaget på kort sikt, säger Anna Holst.

Priset Tänk om!

Med det nya priset Tänk om! vill ACAN Sverige uppmärksamma projekt som kan bidra till att flytta gränser och normer eller ge tekniska förutsättningar för att minska byggbranschens klimatpåverkan.

Fem projekt var nominerade till priset: Max 4 lax, Plockhugget, Renoveringsraseriet, Stadsträd.se och Upprop Nitrolack.

Juryn bestod av stadsplaneraren Robin Rushdi Al-Sálehi, arkitekten Duncan Baker-Brown, arkitekten Henrietta Palmer och Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl.

Ur juryns vinnarmotivering: ”För att trä ska kunna anses som ett hållbart material är ett hållbart skogsbruk en förutsättning. Plockhugget har hittat ett sätt att gynna hållbart skogsbruk och att kunna bruka skogen för att tillverka byggvirke, samtidigt som skogens värden bibehålls.”

Mer att läsa