Gå till innehållet

Klart med ramavtal för konceptförskolor

Sveriges kommuner och regioner, SKR, har gett elva leverantörer ramavtal för nya konceptförskolor.
– Vi har fått in flera spännande lösningar, säger Eva-Lotta Löwstedt Lundell, vd på SKRs dotterbolag SKL Kommentus som genomfört upphandlingen.

Bakgrunden till upphandlingen är ett stort behov av nya förskolor runt om i Sverige. Enligt SKR är avtalet tänkt att göra det enklare att ta fram nya permanenta förskolor som svarar på dagens krav. Något som vanligtvis tar tid och kräver mycket resurser från kommunerna.

– Det är ett område med stora utmaningar. Vi behöver bygga smartare och samtidigt ha barnen i fokus, säger Eva-Lotta Löwstedt Lundell.

I dagarna började SKR teckna avtal med totalt elva leverantörer. Eva-Lotta Löwstedt Lundell berättar att intresset har varit stort, omkring 50 förslag kom in.

De upphandlade förskolorna representerar flera olika lösningar och hon tror inte det finns någon risk att det kommer börja uppföras förskolor runt om i landet som alla ser likadana ut. Tvärtom ska de kunna smälta in i sina respektive miljöer och anpassas efter varje plats behov.

– Nu hoppas vi att det här ska ge kommunerna snabbare leveranser och lägre kostnader med bibehållen kvalitet, säger Eva-Lotta Löwstedt Lundell.

Hur är det med utemiljöer? 

– Ramavtalet innehåller färdiga lösningar för byggnaderna. Utemiljön är det svårare att ha en färdig lösning på men möjligheten finns att inom ramavtalet köpa till iordningställande av utemiljöer om så önskas, säger Eva-Lotta Löwstedt Lundell.

Bland de elva leverantörerna som SKR har tecknat ramavtal med finns bland annat Mondo arkitekter Värmland i samarbete med NCC.

– I vårt förslag har vi stort fokus på mycket pedagogik för pengarna. Vi har gått in för att all yta ska ha en pedagogisk kvalitet. Förutom det arkitektoniska har vi också lagt mycket energi på det rent tekniska kring huset. Vi vill kunna stå för den här produkten hela vägen, säger Ylva Matikainen, Mondo arkitekter.

Inom ramavtalet finns fyra typer av förskolor i olika storlekar. Den minsta rymmer 72 barn medan den största har plats för det dubbla och är två våningar hög.

SKR uppskattar kostnaden från cirka 18 000 kronor per kvadratmeter bruttoarea.

Flexator och Tengbom.


Flexator och Yellon:

Flexator och Yellon.


Friendly building och Street monkey architects:

Friendly building och Street monkey architects.


JSB och Wingårdhs:

JSB och Wingårdhs.


Moelven och Tengbom:

Moelven och Tengbom.


NCC och Mondo Arkitekter Värmland:

NCC och Mondo arkitekter Värmland.


Peab och Liljewall:

Peab och Liljewall.


Serneke och Marge arkitekter:

Serneke och Marge arkitekter.


Sjötorpshus och Snidare arkitekter:

Sjötorpshus och Snidare arkitekter.


Skanska och Sweco architects:

Skanska och Sweco architects.

 

Här är alla de upphandlade förskolorna

Brixly och PE arkitektur: 

Brixly och PE arkitektur.


Erlandsson och Storesund arkitekter:

Erlandsson och Storesund arkitekter.


Flexator och Tengbom:

Mer att läsa