Gå till innehållet

”Jag vill slå ett slag för hela Norrbottens län”

Johan Eriksson är Luleås nya stadsarkitekt. Här tipsar han om några favoriter från norr och berättar om vilka platser han undviker i huvudstaden.

Vad får man inte missa i din hemort? 

Världsarvet Gammelstads
kyrkstad i Luleå är en av favorit­platserna i kommunen där Johan Eriksson jobbar.

– Jag är ju en norrlänning i själ och hjärta med mina rötter i Malmfälten. I grund och botten ser jag på mig själv rätt mycket som en länsbo och skulle därför vilja passa på att slå ett slag för hela det stora Norrbottens län. I Luleå kommun där jag arbetar vill jag tipsa om världsarvet Gammelstads kyrkstad som är den bäst bevarade och största kyrkstaden i Sverige.

Ralph Erskines Shopping från 1955 som var Sveriges och kanske världens första inomhusgalleria är också en sevärdhet som man inte ska missa. Även om gallerians interiör har förändrats så finns det ändå en relativt tydlig läsbarhet av Erskines koncept för en inomhusgalleria i ett subarktiskt klimat.

Sedan har vi ju våran fantastiska Bottenvikens skärgård, där Kluntarna är en favoritö som jag rekommenderar ett besök till. Jag bor i Bodens kommun och där vill jag tipsa om länskonsthallen Havremagasinet som ofta har relevanta utställningar av samtidskonst. Havremagasinet som byggnad är i sig en mastigt magnifik sevärdhet på regementsområdet i Boden. Treehotel i Harads norr om Boden är också en unik upplevelse med spektakulära hotellrum i trädkojaformat modell större.

Ralph Erskines inomhusgalleria Shopping i Luleå är väl värt ett besök.

I min hemort Gällivare pågår en liknande, men ändå olik, långtgående stadsomvandling som i Kiruna till följd av gruvbrytningen. Detta är såklart otroligt spännande men ibland också lite vemodigt då miljöer som jag upplevt som ung och har minnen till rent fysiskt försvinner samtidigt som nya platser för kommande generationer tillkommer. Gällivare beskådar du rimligtvis från fjället Dundret. Från Dundret kan du se en 11:e del av Sveriges yta på en klar dag sägs det.

Vilken plats återvänder du helst till?

– Till min familjs fritidshus i byn Ullatti i Norrbottens läns inland. Byn erbjuder fantastiska fiskevatten och kraftsamlande naturupplevelser. Jag återvänder också gärna till Köpenhamn rent generellt med allt vad den staden erbjuder. Det finns alltid något nytt att upptäcka. Så nära Sverige, men ändå så annorlunda.

Vilken plats undviker du helst?

– Spontant tänker jag på Vattugatan och Herkulesgatan mellan Brunkebergstorg och Vasagatan i centrala Stockholm. Dessa gator är ju rätt utmanande gatumiljöer att vistas i ur ett fotgängarperspektiv och dessa undviker jag när jag besöker vår vackra huvudstad. I Sverige har vi ju en robust tradition av trafikseparering och detta har ju skapat en hel del sargade miljöer runt om i landet som åtminstone får mig att rysa.

Detta har ju skapat en hel del sargade miljöer runt om i landet som åtminstone får mig att rysa.

Mer att läsa