Gå till innehållet

Jacob Sahlqvist slutar som ordförande för Sveriges Arkitekter

Sveriges Arkitekters ordförande Jacob Sahlqvist slutar efter fyra år på posten och tolv år i styrelsen. Han ställer inte upp till omval vid stämman i höst och ser fram emot att lämna över uppdraget till någon som kan se organisationen med nya ögon.

– Jag älskar det här jobbet men det tar mer tid än vad som syns. Jag har suttit i styrelsen i tolv år och har både en familj och en arbetsgivare som vill att jag ägnar mer tid åt dem. Dessutom tror jag att det är bra att det kommer in en ny, hungrig person som kan se utmaningar som jag kanske är blind för, säger Jacob Sahlqvist.

Han beskriver beslutet att inte ställa upp för omval som en sorgeprocess. Det har gradvis sjunkit in. Nu går det att se tillbaka på händelserika år.

– Nu tycker jag att vi är den självklara branschorganisationen, det är jag stolt över. Vi har också blivit mycket bättre på att kommunicera vad vi gör och medlemsnyttan. Dessutom är Sveriges Arkitekter idag mycket mer inkluderande och det är något som är viktigt att vi fortsätter att jobba med. Vi ska värna det ideella engagemanget, det måste vara roligt och givande att engagera sig.

Det politiska arbetet har också satt organisationen i en god position att ta nästa steg som branschorganisation – internationalisering och export. Men där gäller det också att få med sig de stora arkitektföretagen och hitta ett sätt att arbeta ihop med dem. Jacob Sahlqvist räknar även upp flera andra områden där det finns möjligheter för förbundet: breddad medlemsrekrytering, det fackliga arbetet och samarbetet med de andra aktörerna i branschen.

– Min farhåga är att vi vill göra för mycket på en gång. Ska vi utöka verksamheten så måste vi ha råd med det också. Vi måste se till att vi gör rätt saker och rigga organisationen för att klara av det.

Som efterträdare ser han gärna en kvinna som är bekväm med att synas och torgföra Sveriges Arkitekters frågor.

– Det gäller att förutse vilka av våra frågor som vi kommer att behöva driva framöver och det är bra om det går att hitta en person med kompetens inom dem. Det kommer bli än mer viktigt framöver att kunna representera förbundet på ett trovärdigt sätt i offentliga sammanhang.

Mer att läsa