Gå till innehållet

Innovativ arkitektur fixar svalka i tropiskt klimat

Marcelino Rodrigues, som nyss doktorerat vid Lunds universitet, vill visa hur rätt arkitektur drastiskt minskar behovet av elförbrukande kylning av byggnader i tropiska klimat.

Slutsatsen i din avhandling är att beroendet av elektriskt driven kylning kan minska med 90 procent om man använder kända, så kallade passiva strukturer. Vilka arkitektoniska lösningar finns?

– Jag har studerat fem strategier. Det handlar om att placera huset på tomten på ett sätt som minimerar solexponeringen, att låta fasta strukturer skugga ytterväggarna, att använda naturlig ventilation som kan regleras beroende på årstid och strukturer som skuggar tak med ventilerad vind. Samt att använda murverk, helst lokalproducerat, som ett stort antal invånare har råd med.

I din avhandling finns en bild på en offentlig byggnad i din hemstad Maputo i Mozambique, där det hänger mängder av kylaggregat på fasaden. Hur stort är problemet?

– Fortfarande byggs hus i Maputo och på andra ställen som inte är designade för klimatet. Det är ett stort problem när behovet av kylning blir en betydande kostnad för invånarna. Konflikter på grund av obetalda elräkningar är vanligt. Poängen med passiva lösningar är att de inte ökar byggkostnaderna för vanliga hus och att de i princip är underhållsfria.

Du har just doktorerat, vad ska du göra nu?

– Jag har klarat av ett steg i min forskning, nu ska jag fortsätta. Målet är att passiva lösningar ska bidra till komfortabla inomhustemperaturer 100 procent av dygnets timmar.

Mer att läsa