Gå till innehållet

Inget finskt förslag vidare i tävlingen om Guggenheim

Arkitekttävlingen om ett Guggenheimmuseum i Helsingfors, som lockat 1 715 bidrag, har gått in i sin andra fas och nyligen offentliggjordes vilka sex bidrag som gått vidare till finalen.

Den totala avsaknaden av ”wow”-känsla hos finalistförslagen, liksom luddigheten kring museet kan utöver att ingen finländsk arkitekt återfinns bland finalisterna bidra till att påverka opinionen negativt. Men det är inget som juryns ordförande, Mark Wigley, låter sig påverkas av.

– Att hitta synergier är inte min sak, sa han som svar på frågan om finalistförslagen har kraft att bli katalysatorer för en ”Bilbaoeffekt”.

Att tävlingen fått kritik för att den söker svaret på vad som är morgondagens museum och att de 1 700 bidrag som lämnats in både försökt programmera och gestalta museet är inget som Wigley ser som något negativt, tvärtom:

– Jag är inte säker på att man ser så mycket av världen från den vita kuben, sa han.

Guggenheim Helsingfors är tänkt att bli något annat, ett museum för vad Wigley kallar en ”sharing economy”.

Därför är det orimligt att föreställa sig att Guggenheim i Helsingfors ska bli ett museum som vi känner dem idag. Att det skulle ha varit bättre att först ha en programtävling och därefter en gestaltningstävling avfärdas av en av de sex finalisterna, den brittiske arkitekten Asif Khan:

– Om de delarna behandlas separat finns risken att museet blir en förlorad möjlighet för att åstadkomma något som är levande och som är en kulturell generator som även ger sig själv näring samtidigt som den utvecklas.

Om såväl juryn som Guggenheim Foundation undviker jämförelser med Bilbao och hellre talar om vad Helsingfors kan göra för Guggenheim än tvärtom, är det spanska framgångsexemplet något som projektets lokala företrädare – Guggenheim Helsinki Supporting Foundation – gärna lyfter fram. Stiftelsens ordförande Ari Lahti påpekade att Gehrys museum var en del av en större investering som visade sig vara mycket framgångsrik för den baskiska staden.

– Helsingfors behöver en honungsburk som lockar folk att stanna och turista här och inte bara passera flygplatsen på vägen mellan Europa och Asien, sa Ari Lahti.

Av de 130 miljoner euro som projektet beräknas kosta tror sig Lahti kunna skaka fram 30 privata miljoner. Vem som ska stå för resten av finansieringen, liksom den årliga licensavgift som anses vara Guggenheim Foundations främsta skäl till att vilja förlägga ett museum till Helsingfors, är idag oklart och den fråga som ytterst kommer att avgöra projektets framtid.

Lokala krafter som ifrågasätter det vettiga i att för skattemiljoner försöka åstadkomma ett mirakel med ett internationellt varumärkes hjälp har organiserat en mottävling för tomten på Södra kajen.

Next Helsinki efterlyser istället förslag på hur platsen kan användas till något som ger maximal nytta för Helsingfors och dess invånare. Med tunga namn som Sorkin och Juhani Pallasmaa i sin jury kan utmanaren bli en viktig röst i den debatt som lär komma.

Mer att läsa