Nyheter

Ingen kvinnlig arkitekt vill bli stadsarkitekt i Stockholm

24 maj 2016

När ansökningstiden för tjänsten som stadsarkitekt i Stockholm gick ut i söndags hade 15 personer anmält sitt intresse. Av de med arkitektutbildning är inte en enda kvinna.

Annons
Foto Yanan Li

15 personer har sökt jobbet som stadsarkitekt i Stockholm.

Men att inte en enda kvinna med arkitektubildning sökt tjänsten betyder inte nödvändigtvis att Karolina Keyzers efterträdare blir en man. Staden har samtidigt anlitat ett rekryteringsföretag som kommer att presentera fler kandidater.

Rekryteringen av Stockholms 19:e stadsarkitekt började efter att Karolina Keyzer sagt upp sig i slutet av januari. Processen går nu in på upploppet. Av de 15 personer som själva sökt tjänsten har 14 en arkitektutbildning på någon akademisk nivå – alla män. Många har lång erfarenhet från både offentlig och privat verksamhet och ett par stycken driver idag egna arkitektkontor.

Karolina Keyzer var Stockholms första kvinnliga stadsarkitekt och en av de som suttit kortast på posten. Till Arkitekten föreslog hon en landskapsarkitekt som efterträdare. Någon med sådan utbildning har dock inte svarat på annonsen. Rekryteringsföretaget väntas presentera sina förslag för staden om någon vecka.

Annons

Tidigast efter sommaren blir processen klar.

Jonas Lindgren

Relaterade artiklar:

Gå till nästa artikel