Gå till innehållet

Ingen kvinnlig arkitekt vill bli stadsarkitekt i Stockholm

När ansökningstiden för tjänsten som stadsarkitekt i Stockholm gick ut i söndags hade 15 personer anmält sitt intresse. Av de med arkitektutbildning är inte en enda kvinna.

Men att inte en enda kvinna med arkitektubildning sökt tjänsten betyder inte nödvändigtvis att Karolina Keyzers efterträdare blir en man. Staden har samtidigt anlitat ett rekryteringsföretag som kommer att presentera fler kandidater.

Rekryteringen av Stockholms 19:e stadsarkitekt började efter att Karolina Keyzer sagt upp sig i slutet av januari. Processen går nu in på upploppet. Av de 15 personer som själva sökt tjänsten har 14 en arkitektutbildning på någon akademisk nivå – alla män. Många har lång erfarenhet från både offentlig och privat verksamhet och ett par stycken driver idag egna arkitektkontor.

Karolina Keyzer var Stockholms första kvinnliga stadsarkitekt och en av de som suttit kortast på posten. Till Arkitekten föreslog hon en landskapsarkitekt som efterträdare. Någon med sådan utbildning har dock inte svarat på annonsen. Rekryteringsföretaget väntas presentera sina förslag för staden om någon vecka.

Tidigast efter sommaren blir processen klar.

Mer att läsa