Gå till innehållet

Inga nominerade till Skurups arkitekturpris på tre år

Sist någon fick Skurups arkitekturpris var 2017. Sedan dess har kommunen inte fått in några nya nomineringar.
– Vi behöver nog göra en översyn över priset, säger Martin Kalén, tillförordnad kultur- och fritidschef.

Första gången priset delades ut var 2016, då uppmärksammades den lokala föreningen Tegelakademin. Året därpå hette vinnaren Timius trädgård. Sedan dess har ingen Skurupbo tilldelats kommunens vinnarplakett.

– Vi har helt enkelt inte fått in några nya nomineringar sedan 2017, säger Martin Kalén.

Arkitekturpriset ska uppmärksamma insatser inom det lokala kulturlivet och gå till någon eller några som är födda, bosatta eller verksamma i Skurup. Kommunen delar också ut ett antal andra priser och nu finns det funderingar på om det kan vara aktuellt att slå ihop arkitekturpriset med ett annat pris.

– Det är bra med ett pris som uppmuntrar till god arkitektur. Men Skurup är en liten kommun och har rätt mycket olika priser. Det kanske skulle vara bättre om arkitekturpriset skulle ingå i något av dem, säger Martin Kalén.

Johan och Bettan Timius, paret bakom Timius trädgård som är ett hus i ett växthus, var de som sist fick priset. I motiveringen stod bland annat: ”Det blev inte en ombyggnad eller tillbyggnad i vanlig bemärkelse. De valde att innesluta sin tegelbyggnad i ett växthus!”.

– Jag är positivt inställd till priset. Sedan är det kanske inte rimligt att dela ut det varje år i Skurup. Men när man väl hittar ett riktigt bra objekt tror jag att ett pris kan vara ett bra sätt att göra kommuninvånarna uppmärksamma på god arkitektur, säger Johan Timius.

Mer att läsa