Han ser en ny framtid för gruvsamhällen
Matt Baidas forskning kring vad som händer med gruvsamhällen när brytningen tar slut har tagit honom till världens alla hörn. Nu har han landat på Cedervall Arkitekter för att omsätta kunskapen i praktiken.
Efter att ha hoppat av studierna till landskapsarkitekt och rest jorden runt i ett par år hamnade Matt Baida på ett jobb som malmprospekterare hemma i Australien. Det tog honom till helt orörda, natursköna platser runt om i landet på jakt efter nya fyndigheter åt gruvbolagen.
– Jag såg hur landskapet påverkades av gruvdriften och började hoppas att jag inte skulle hitta något, så att det skulle få vara ifred. Men jag insåg samtidigt att mineralerna är en förutsättning för vår moderna livsstil och att jag antingen kunde flytta ut i skogen och bli en hippie eller bidra till en positiv förändring, säger Matt Baida.
Han valde att sätta sig i skolbänken igen och ta sin examen. Redan då började han ifrågasätta vad vi gör med gruvlandskapen efter att brytningen tagit slut. Bland annat närmade han sig ett gruvföretag för att utmana deras perspektiv.
– De fattade inte vad landskapsarkitekturen kan erbjuda! De trodde bara att jag ville sätta ut några krukväxter på kontoret.
Genom ett stipendium fick Matt Baida chansen att fördjupa sig i frågan och studera gruvsamhällen i olika delar av världen. I de sociala problem som gruvföretagen lämnade efter sig så som arbetslöshet och en ekonomi på nedgång såg han att landskapsarkitekter kunde göra stor skillnad.
– Vi kan utmana det traditionella sättet att tänka kring återuppbyggnad, vi måste inte återskapa det landskap som fanns innan. Det finns stora möjligheter att göra något nytt med det och använda gruvlandskapet för att diversifiera ekonomin och skapa en ny framtid för samhällena när gruvorna stänger.
Ett av problemen är att de team som arbetar med nedläggningar inte har förändrats i samma takt som omvärldens förväntningar. Nu för tiden finns helt andra krav på miljö och social hållbarhet – kompetens som landskapsarkitekter kan bidra med.
– Landskapsarkitektur är ingen magisk silverkula, men vi arkitekter har en viktig roll att spela i processen med vårt holistiska förhållningssätt. Vi måste involveras tidigt och fundera på vad som händer efteråt innan vi börjar gräva.