Gå till innehållet

Han filmar för att få ut fler i naturen

Det var intresset för det vilda och det gröna som låg bakom Håkan Qvarnströms val att bli landskapsarkitekt. De senaste tio åren har det dessutom kommit till uttryck i närmare 40 naturfilmer som visas bland annat på SVT.

– Jag tycker att det är skrämmande att vi allt mer avskärmar oss från naturen och att vi har politiker som kan slänga sig med floskler som att ”vi ska bygga bort de gröna barriärerna”.

Det säger landskapsarkitekten och filmaren Håkan Qvarnström, som vill få fler att få upp ögonen för och ge sig ut i den svenska naturen.

Hur kommer det sig att du började filma?

– Av en tillfällighet fick jag möjlighet att köpa en kamera år 2007. Jag vistas mycket i naturen, studerar fåglar, jagar och fiskar, och jag började filma. Det blev hyfsat och jag skickade in det för bedömning. Nu har SVT köpt visningsrätten till 35 filmer. Även finska YLE har köpt in och ett norskt tv-bolag är på gång. Jag filmar dels för att jag tycker att det är kul men ser det också som en slags folkbildningsmission.

Dina filmer på SVT har gått under benämningen svensk vardagsnatur. Hur skulle du själv beskriva dem?

– Vi matas med disneyfierad naturfilm från andra länder men jag tycker inte att man ska få epilepsi av naturfilm. Jag tror att folk saknar det lugna tempot och därför vill jag att naturfilm ska vara avkopplande och harmonisk. Och så vill jag få fler att inse att det finns mycket man kan studera och bli glad över i sin närmiljö.

Vad har du för nya filmer på gång?

– En om strömmande vatten och en om fjärilar. Ibland går jag inte längre än till min egen trädgård men när folk ser filmerna tror de inte att det är i Sverige.

Mer att läsa