Han driver Sveriges äldsta arkitektkontor
Curt Arnold Salomon-Sörensen är 89 år och arkitekt i fjärde generationen, redan för 164 år sedan grundade hans farfars far arkitektfirman i Lund. Han älskar sitt jobb – att kontoret upphör med honom känns vemodigt.
Året var 1854 när Curt Arnold Salomon-Sörensens farfars far, som nyligen flyttat till Sverige från Danmark, startade sin arkitektfirma i Lund. Med tiden blev han arkitekt och byggmästare, bland annat ritade han alla byggnader i Botaniska trädgården. Han startade också Hantverksföreningen i Lund, satt i kommunfullmäktige och arbetade för att murarfacket skulle få bättre villkor.
– Min farfars far hade en väldig energi. Det är inte alltid lätt att komma från utlandet men han skaffade sig egna uppdrag och ritade många byggnader. Alla förstod att han var arbetsam och ville göra saker gott och väl, det gjorde att han fick ett anseende, säger Curt Arnold Salomon-Sörensen.
Energin, det sociala engagemanget och den sociala förmågan är vad Curt Arnold Salomon-Sörensen tror är nyckeln till att han och hans förfäder hållit liv i vad som idag förmodligen är Sveriges äldsta verksamma arkitektkontor:
– Vi har förstått att man kommer ingen vart om man inte är energisk, arbetar och gör bra saker. Vi har övervunnit lågkonjunkturer genom att vi haft stora kontaktnät och anpassat oss till samhällets förändringar. Du får aldrig sitta still på kontoret och tro att någon ringer, utan du måste bege dig ut och lyssna på vad folk säger.
Curt Arnold Salomon-Sörensens farfar blev stadsarkitekt i Malmö i början av 1900-talet, vilket då innebar en tjänsteskyldighet att rita kommunala byggnader. Bland annat ritade han sjukhus i Malmö, Lund och Helsingborg och står bakom flera kända verk som Södervärns vattentorn och Slagthuset i Malmö samt kraftstationen i Laholm.
Även hans pappa var stadsarkitekt, fast i Höganäs, och ritade många sjukhus samt många andra byggnader. Själv har Curt Arnold Salomon-Sörensen framförallt arbetat med bostäder, bland annat har han ansvarat för renoveringen av uppemot tusen lägenheter i Malmö, Lund, Eslöv och Helsingborg.
Mest stolt är han över att han räddade Gunnar Asplunds spannmålsmagasin från 1917 i södra Eslöv från att rivas, vilket kommunstyrelsen ville. Men han övertalade dem om motsatsen – och ansvarade sedan för dess restaurering och omvandling till bostadshus.
Du är 89 år i år, vad är planen framåt för ditt företag?
– Jag har fyra barn, men ingen är arkitekt, så ingen kommer att ta över. Det känns vemodigt och lite konstigt. Men jag känner mig pigg som en lärka och har två byggen och en ombyggnad igång. Jag jobbar varje dag och är glad för det, för jag älskar att arbeta.
Dynastin Sörensen
Nyligen färdigställde Curt Arnold Salomon-Sörensen (1929-) den 450-sidiga skriften Dynastin Sörensen om sina förfäder, arkitekterna Peter Christian Sörensen (1824-1887) Salomon Eberhard Sörensen (1856-1937) och Arnold Salomon-Sörensen (1887-1972). Skriften kommer lämnas till universitetsbibliotek och museum runt om i Skåne.