Gå till innehållet

Guiden: Inspirationsresorna bakom Utzons verk

Dansk Arkitektur Center lyfter nu fram Jørn Utzon och hans många resor i en större utställning. Här är Arkitektens evenemangstips för november.

I år skulle Jørn Utzon ha fyllt 100 år. Dansk Arkitektur Center uppmärksammar arkitektikonen med en retrospektiv utställning fylld med nedslag i Utzons otaliga inspirationsresor. Genom skisser och fotografier får man följa hur exempelvis kinesiska tempel gav inspiration till operahuset i Sydney.

Jørn Utzon.

Jørn Utzon reste bland annat till Iran, Mexiko och genom Nordafrika. Inspirationskällorna är tydliga i många av hans verk, däribland Kuwaits parlament som har former som påminner om beduintält. Utställningen Horisont öppnade den 7 november och pågår till och med den 3 mars 2019 på Dansk Arkitektur Center i Köpenhamn.

Jørn Utzon gick bort 2008, 90 år gammal, och för den som vill gå på djupet kring hans verk och livsgärning finns Utzon center i Ålborg på Jylland.

Där kod möter betong

13 november. Konferens. Nordic contech talks samlar representanter från byggsektorn och start-ups som verkar för ökad digitalisering. Under dagen diskuteras bland annat hur digitaliseringen kan leda till ökad produktivitet i byggbranschen. Därutöver finns flera tunga namn ur banksektorn – som gått i bräschen i digitaliseringen – på plats för att berätta mer om sina erfarenheter av en förändrad bransch. På Skyddsrummet i Stockholm.

Kvarteret Forskningen ritat av Semrén och Månsson.

På studiebesök i energismarta KTH-bostäder

19 november. Studiebesök. Föreningen Arkitekturens vänner bjuder in till ett studiebesök på KTH och det nybyggda kvarteret Forskningen. Projektet består av 305 studentbostäder och byggnaderna utgör Sveriges största plusenergihus för studenter. Därutöver inrymmer de KTH Live-in lab för forskning i boendemiljö. Med på studiebesöket är arkitekter från Semrén och Månsson som utvecklat området. På KTH i Stockholm.

Mer att läsa