Gå till innehållet

Gestaltning som bidrar lyftes på Arkitekturgalan

Respekt – för platsen, grannskapet, naturen och tidigare generationers arkitekter och arkitektur. Talarna på Arkitekturgalan 2021 visade alla på en ödmjukhet där arkitekturens roll som katalysator för förändring lyftes fram.

Temat på årets upplaga av Sveriges Arkitekters gala var vinnare, där de inbjudna föreläsarna hade ombetts reflektera kring vad det innebär att få pris. Först ut var den danska arkitekten Dorte Mandrup som i egenskap av prisbelönt arkitekt, men också rutinerad juryledamot, slog ett slag för det gedigna juryarbetet: det som får ta tid, som är politiskt och ekonomiskt obundet och där projekten besöks på plats.

– Seriösa priser har en enorm inverkan. Det är det sällsynta erkännandet som får oss arkitekter att behålla vårt fokus, som ger oss möjlighet att skapa förändring, sa hon.

Den irländska arkitekten Yvonne Farrell, som vann Pritzkerpriset förra året tillsammans med kollegan Shelley McNamara på Grafton architects, ägnade en ansenlig del av sin föreläsning till att lovorda andra arkitekter, både tidigare generationers och samtida kollegor. Liksom Dorte Mandrup underströk hon också den fysiska platsens magi:

– Arkitektur är ett tyst språk som talar genom en rumslig koreografi som måste upplevas för att förstås fullt ut. Planer och sektioner kan inte överföra volymernas komplexitet, den inverkan som det föränderliga ljuset har under en dag, arkitekturens plats på marken och den mänskliga handlingen, sa Yvonne Farell.

Seattle central seawall project av James Corner Field operations är ett nytt promenadstråk för Seattles invånare samt en skyddsbarriär mot havet, men också en vandringsled för laxfiskar.

Idén att riktigt bra arkitektur bidrar till positiv utveckling stod även i centrum för landskapsarkitekten James Corners föredrag. Hans stadspark High line i New York har hyllats för sin positiva inverkan på det omgivande grannskapet. Mindre känt är kanske att kontoret Field operations arbete med Seattles havspromenad gjort att laxfiskarna där fått sin vandringsled återställd.

– Det är en verkligt osynlig design, en arkitektur som inte försöker ställa sig in. En stor investering i gestaltningen, men bara för laxungar, och som har en transformativ effekt, sa James Corner.

Hector Esrawe underströk vikten av samarbete med andra professioner, som här med lokala hantverkare i Santa Fe som tillverkat all inredning till den nya restaurangen Tori Tori.

Även dagens sista internationella talare, den prisade mexikanska inredningsarkitekten Hector Esrawe, lyfte vikten av att vara ödmjuk i sin praktik.

– För oss är varje projekt unikt, vi tror inte på att ha en stil utan på att förstå sammanhanget, projektets specifika behov. Och vi samarbetar alltid med olika professioner – det är ett sätt att släppa egot och istället se möjligheterna i att lära sig något, sa Hector Esrawe.

 

Fler som lovordades på galan

Förutom arkitekturpriserna presenterades två hedersmedlemmar och tre utmärkelser på årets upplaga av Arkitekturgalan:

Hedersmedlemmar

Jonas Bohlin, inredningsarkitekt: ”De senaste åren har han gått till storms mot en ohållbar bransch, som måste börja köpa mer svenska och klimatsmarta möbler, och håller brandtal för inredningsarkitektkårens fortlevnad. Cirkeln är sluten, revolutionen fortsätter”.

Tiina Sarap, landskapsarkitekt: ”Alnarps studenter, inte minst för de kvinnliga, har i henne en prisad förebild med sin skärpa, bildning och vilja att få andra människor att tänka själva. För kolleger och studenter är Tiina Sarap en aldrig sinande inspirationskälla.”

Utmärkelser

Årets möjliggörare: Mustafa Sherif, stadsplanerare på Afry. För sin podcast Urbanistica som “möjliggjort det pågående samtalet under en tid då detta behövdes som allra mest. Med fokus på staden, genuin nyfikenhet på sina gäster och en utvecklad förmåga att lyssna”

Årets miljöpionjär: Emma Östlund, hållbarhetschef på Ettelva arkitekter. För samarbetsprojektet CIX, ett ”digitalt verktyg som går ner på byggnadsnivå och visar vad cirkularitet handlar om där”.

Årets Arkitekt(h)en: Joar Nango, konstnär och arkitekt. För det samiska arkitekturbiblioteket Girjegumpi som “på ett befriande sätt ifrågasätter det traditionella biblioteket och lyfter grundläggande frågor om arkitektur och likaberättigande”.

Mer att läsa