Gå till innehållet

Ljusexperten: ”Framtidens lyktstolpar blir mycket viktiga”

Hur använder den smarta och hållbara staden digitala lösningar för ljus? Den frågan försöker ljusdesignern Johan Röklander att svara på.
– Våra lyktstolpar kommer att användas för allting från wi-fi och drönarladdning till att mäta grundvatten, säger han.

Självkörande bilar och uppkopplade treåringar. Det är två av de exempel Johan Röklander använder för att visa hur snabbt tekniken förändras. Han hävdar att ljuset kommer att spela en stor roll i den tekniska och digitala utvecklingen.

– Framtidens lyktstolpar, eller vilken form de nu kommer att ha, kommer att bli mycket viktiga. När fler och fler saker drivs med el kommer tillgång till elnätet vara väldigt viktigt. Ett exempel på det här är att Amazon har tagit patent på en lösning för att använda lyktstolpar för att kunna ladda sina drönare där.

Som ett exempel på smart belysning nämner Johan Röklander Kirunas planer på väderbaserad belysning.

– De planerar att ha sensorer som känner av norrskenet för att då släcka ner delar av staden. De kan också känna av när det har snöat och gatorna är vita. Belysningen blir då mindre stark för att sedan bli starkare när snön har smält, säger han.

Han lyfter samtidigt flera utmaningar med den tekniska utvecklingen.

– Det finns en säkerhetsaspekt: Ju mer vi kopplar upp, desto mer kan hackas. Problemet kommer inte att vara den hackare som stänger av eller sätter på en gatlykta, utan den som vill åt den data som samlas in av sensorer. Den informationen kan vara värdefull och användas till mycket, säger Johan Röklander och fortsätter:

– Ju fler sensorer vi stoppar in i en lyktstolpe, desto fler sensorer kommer också att behöva lagas. Men så har det alltid varit, för 200 år sedan hade ingen några kostnader för att reparera sina tvätt- eller diskmaskiner.

Vad är det viktigaste att förstå om ”smart belysning”?

– När vi pratar om ”smart belysning” är tekniken ganska ointressant – den finns redan där ute. Det viktiga och det vi måste göra nu är att ta reda på vad vi vill göra med den.

Mer att läsa