Gå till innehållet

Förening för byggnadsvård utser Årets gröntvättare

Föreningen Renoveringsraseriet har utsett Årets gröntvättare i fastighetsbranschen. Fackförbundet Vision tar hem titeln på grund av planer på att riva ut befintliga kök i ett av sina hyreshus.

Vision äger ett bostadshus på Gyllenstiernsgatan på Gärdet i Stockholm. Det är renoveringen av detta som gör att det uppmärksammas av Renoveringsraseriet, en ideell förening som verkar för byggnadsvård.

”Här skulle deras stolta klimatambitioner kunna konkretiseras. Men i stället för att vårda och bevara fantastiska kök med påkostade luckor i ädelträ, som är en del av husets kulturhistoria, planerar Vision en genomgripande renovering. Den innebär bland annat att samtliga kök ska kastas ut”, skriver Renoveringsraseriet i sin motivering.

Renoveringsraseriet pekar ut ytterligare fastighetsbolag i sin gröntvättsutnämning. Även i dessa fall handlar det om att kassera gamla tidstypiska kök.

–  Precis som alla andra behöver de ställa om till en cirkulär ekonomi. Då kan de inte på sina webbsidor påstå att de fattar miljömedvetna beslut och i praktiken göra motsatsen. Allt handlar om pengar. Det är riktigt uselt, säger Alfred Skogberg, ordförande för Renoveringsraseriet, i ett pressmeddelande. 

Mer att läsa