Fem spanar om arbetsmarknaden för arkitekter: Så blir 2025
Nytt krisår eller är det nu det vänder? Arkitekten har talat med fem branschprofiler om konjunkturen och återhämtningen på arbetsmarknaden.
Alexandra Hagen, vd på White: ”Det finns ett sug efter nya människor till kontoren”
Vänder det nu?
– Inte riktigt än, men vi upplever en stabilisering. För oss på White har det skett ett skifte från att ha en större andel privata uppdrag till att vi nu har en större andel offentliga uppdrag. De här uppdragen är hårt prispressade vilket tyder på att det finns en överkapacitet ute på arkitektkontoren i landet. Många verkar beredda att ta sådana uppdrag till ett lågt pris helt enkelt.
– På bostadssidan tror jag att uppgången kan komma till hösten, även om vi börjar se att projekt som varit pausade startas upp igen. Det handlar om projekt i attraktiva lägen i större städer men i väldigt tidiga skeden. Men framförhållningen på bostadssidan är fortfarande väldigt kort. En mer långsiktig utmaning är den negativa befolkningsprognosen i Sverige.
– På den kommersiella sidan är det mycket fokus på de fastigheter man har och att utveckla dem. ”Flight to quality” är en internationell trend som också gäller hos oss. Den innebär att fastighetsägarna inser att de kan göra sina fastigheter lönsamma genom god arkitektur. Och fastigheter i ett bra läge i en blandad stad är extra attraktivt i en lågkonjunktur. Här får alltså arkitektur och stadsbyggnad en avgörande betydelse för fastighetsägarna vilket betyder att vår kompetens är superviktig.
När kan man få jobb igen, om man har förlorat sitt jobb eller blivit klar med sin utbildning?
– Vi har anställt några inom landskap. Det bör finnas behov inom statliga projekt just nu. Men på bostadssidan dröjer det tills fler projekt går in i projekteringsfasen innan det börjar skapas fler jobb.
Lågkonjunktur är en tid för eftertanke. Branschen behöver nya idéer.
Hur ska det gå för alla unga nya arkitekter som har hamnat mitt i krisen?
– Jag kom själv ut mitt i 90-talskrisen. Det var tufft, men när det vände var det fantastiskt. Kontoren var glada att få in nya arkitekter och vi hade duktiga mentorer. Jag tror att de som kommer ut nu och lyckas ta sig in kommer att få en fantastisk resa. Lågkonjunktur är en tid för eftertanke. Branschen behöver nya idéer och det finns ett sug efter nya människor till kontoren. Men vi får vänta lite till på det.
Jens Andersson, chefsjurist på Sveriges Arkitekter: ”Arbetslösheten sjunker och kontoren tar bort hyvlingar”
Har det vänt?
– Nja, jag vet inte riktigt. Det ser ut att ha bottnat och branschen verkar avvakta just nu.
Vilka positiva tecken ser ni?
– Arbetslösheten sjunker – den sjönk med en procent i november. Arbetsbristförhandlingarna minskar. Vissa månader har vi förhandlat om över 100 personer. På senaste tiden har det varit 20-30 personer. I december var det väldigt få förhandlingar och när vi var tillbaka efter helgerna var det ingen som hängde på låset för att förhandla om arbetsbrist. Det kommer att påverka antalet arbetslösa framåt.
Något annat ni ser?
– Ja, det finns andra positiva tecken. Fler småföretagare vänder sig till oss för hjälp med att granska uppdragsavtal. Det tyder på att de får in uppdrag. Det är också fler medlemmar som vill ha hjälp med att granska anställningsavtal. Det betyder att de har fått jobb. Ännu ett positivt tecken är att flera större kontor som tidigare har hyvlat sin personal nu har återgått till heltid.
Ännu ett positivt tecken är att flera större kontor som tidigare har hyvlat sin personal nu har återgått till heltid.
Kan det uppstå fackliga frågor när företagen börjar anställa igen?
– Absolut. Återanställningsrätten är en sådan. Det kan också vara företag som vill byta struktur på sina anställda och kanske organisera om verksamheten. Det ska bli väldigt spännande att se hur krisen påverkar hur företagen vill organisera sig för framtiden.
Hur förändras er roll?
– Arbetsbristförhandlingar har tagit väldigt mycket tid och kraft från oss. Vi vill fokusera mer med att stötta det lokalfackliga arbetet. När arbetslösheten går ner minskar också trycket på inkomstförsäkringen vilket i sin tur frigör resurser hos oss.
Cecilia Sedvall HR-chef på stadsbyggnadskontoret i Stockholms stad: ”Får signaler om att det börjar vända”
Ser ni någon vändning på krisen?
– Nej inte än. Vi får signaler om att det börjar vända men tror läget består året ut. För oss handlar det mer om att det har stabiliserat sig lite de senaste månaderna.
Jag är otroligt glad över att vi lyckades behålla kompetens som vi har.
Många kommuner drabbades av krisen lite senare än privata aktörer i branschen, hur påverkades ni?
– Vi började märka av det på riktigt hösten 2023 och det var skarpt läge fram till maj 2024. Vi jobbade väldigt intensivt för att inte behöva säga upp medarbetare. Vi var även tvungna att balansera den minskade efterfrågan genom att dra ner antalet plankonsulter. Jag är otroligt glad över att vi lyckades behålla kompetens som vi har. Men det innebar en rekryteringspaus ända fram till mitten av hösten 2024. Nu har vi börjat rekrytera igen, men mycket återhållsamt.
Om du blickar framåt, vad tror du om 2025?
– Byggaktörerna är fortfarande avvaktande men vår förhoppning är att det kommer en vändning till hösten. Vi har noterat få start-PM och för dialog om vad det kan tänkas innebära framåt. Ett orosmoment för oss är att vi kan förlora duktiga personer när vändningen i branschen kommer. Framåt blir det viktigt att jobba i armkrok mellan bransch och stad och att vara en attraktiv arbetsgivare för arkitekter.
Jan Mattsson, vd på Tengbom: ”Krisen är inte över, men till hösten tror jag det vänder”
Har det vänt?
– Nej, det har inte vänt. Jag vågar inte ens säga att det har bottnat. Men för oss på Tengbom är bilden ganska mångfacetterad eftersom vi har kontor över hela landet.
Ser det olika ut, menar du?
– Ja. Som det brukar vara går storstäderna först in i en kris men kommer också ur den först. Och i Stockholm tycker jag att det ser ganska positivt ut för oss. Det kan tyda på en vändning. Men det kan ju också bero på att vi har varit framgångsrika eller att kunderna har vant sig vid ett nytt normalläge och ändå väljer att investera. På våra kontor i mellanstora städer kom krisen först i höstas. Så jag ser två olika bilder just nu.
När tror du det blir lättare att få jobb?
– Till hösten tror jag att det ser lite bättre ut. Vi har rekryterat några nya medarbetare redan – specialister och erfarna arkitekter så att vi står redo när det vänder.
Snart kommer många arkitektkontor att behöva medverkande och nyexade arkitekter.
Men de yngre då, hur ska det gå för dem?
– Mitt budskap är: håll ut! Det kommer ta lite tid, men arkitekter behövs för samhällets utveckling. Och snart kommer många arkitektkontor att behöva medverkande och nyexade arkitekter. Jag var själv student under 90-talskrisen och funderade på att hoppa av. Det var många andra som gjorde det och vi tappade nästan en hel generation arkitekter då. Det hoppas och tror jag inte att vi kommer göra nu. Troligen får vi se en vändning under året.
Har lågkonjunkturen gett er några lärdomar?
– En sak som blivit tydlig är att den yngre generationen arkitekter inte var förberedd på att detta kunde hända. Vi som är lite äldre har varit med om detta tidigare och hade en annan beredskap. Vi behöver kanske prata mer om detta framöver och även prata om vad som händer när det vänder. För det kan också bli ganska turbulent med stor rörlighet och högt tempo.
Lisa Jonsson, vd och huvudägare på Kanozi: ”Jag tror att det har vänt, känner mig optimistisk inför 2025”
Har det börjat vända?
– Ja, det är vår känsla. Vi märkte av en uppgång redan i höstas. Då vågade vi inte nyanställa eftersom det känns viktigt att inte hamna i ett läge där vi skulle behöva säga upp igen. Vi fyllde då i stället på med konsulter, visstidsanställningar samt inlåningar från branschkollegor. Men nu har vi börjat återanställa och nyanställa igen vilket känns väldigt roligt. Hittills handlar det om en handfull personer.
Är krisen över?
– Det vågar jag inte riktigt säga, men vi är på väg mot en uppgång, Vi ser en vändning men det går ganska sakta. Visst kan det hända saker som sätter käppar i hjulet för oss, men jag känner mig optimistisk inför 2025.
Nu har vi börjat återanställa och nyanställa igen vilket känns väldigt roligt. Hittills handlar det om en handfull personer.
Vilka positiva tecken ser ni?
– Vi har fler projekt inom våra affärsområden kring kommersiella fastigheter, inredning och bostad. Där har det varit lite trögt tidigare.
När tror du det blir lättare för arkitekter att få ett jobb?
– Redan under våren. Det kanske tar lite längre tid för juniora arkitekter eftersom större projekteringar behöver komma igång. Jag tror inte att vi på Kanozi är ensamma om att ha blivit lite topptunga. Vi har fått en stor majoritet väldigt erfarna medarbetare och hoppas kunna fylla på med fler juniora arkitekter framöver.