Färre än var femte vd är kvinna
Bland de 129 arkitektföretag som har tio anställda eller fler har endast 19 procent en vd som är kvinna.
– Statistiken säger att det ser ut så, men jag känner inte alls av det, säger Monica von Schmalensee, vd på White arkitekter.
Att färre än var femte vd på arkitektkontoren är kvinna speglar inte kåren som helhet, där majoriteten idag är kvinnor. Samtidigt står sig siffran 19 procent bra i jämförelse med hur det ser ut bland Sveriges börsnoterade företag. Där är bara 14 av 266, det vill säga 5 procent, kvinnor.
Monica von Schmalensee som är vd på Sveriges största arkitektföretag White, tycker att vi ska vara stolta över att vi har så många framgångsrika kvinnor.
– Jag har slutat att tänka på att vi är få kvinnor, jag tycker inte att det känns så längre, säger hon.
Som exempel tar hon onsdagens prisutdelning vid Samhällsbyggardagarna, där hon själv fick utmärkelsen Årets samhällsbyggare.
– Alla pristagare var tjejer, jag är omgiven av duktiga kvinnor, säger Monica von Schmalensee.
Inom fastighetsbranschen finns flera nätverk för kvinnliga vd:ar men arkitektbranschen har inget eget sådant.
– Genom Sveriges Arkitekter har vi ett nätverk för alla vd:ar där vi tar upp frågor som prisdumpning och hur branschen kan utvecklas. Det tycker jag är viktigare, säger Monica von Schmalensee.
Charlotte Holgersson är docent i genus, organisation och ledning vid KTH. Hon menar att trots att branschen i stort har en jämn fördelning mellan män och kvinnor kan det fortfarande vara så att chefsrollen är präglad av manliga ideal och att det kan vara därför statistiken för vd:ar ser ut som den gör.
– Eftersom det är många vd:ar som är män, förknippar man vd-rollen men en man. Det blir en självuppfyllande profetia, säger Charlotte Holgersson.
Hon tycker att man kan fundera på vilka kriterier som ställs upp och vilka erfarenheter som krävs för att man ska kunna komma i fråga för vd-posten. Och på hur styrelserna som utser vd:arna ser ut.