Gå till innehållet

EU-miljoner till forskning om hållbarhet och social rättvisa

Forskningsprojektet Just pepp får tolv miljoner från EU för att undersöka kopplingen mellan hållbar stadsutveckling och social rättvisa. White arkitekter samt Örebro och Hällefors är med i studien.

Projektet Just positive energy planning processes är ett samarbetsprojekt mellan forskare och andra aktörer från Sverige, Norge och Nederländerna. Det nya stödet på tolv miljoner kronor för att undersöka kopplingen mellan hållbar stadsutveckling och social rättvisa kommer från EU-fonden Horizon Europe.

White arkitekter är en av aktörerna i projektgruppen.

– Energi är en stadsutvecklingsfråga och det känns både spännande och viktigt att väva in den sociala hållbarheten ytterligare i vår process för utveckling av energipositiva områden, säger Lise-Lott Larsson Kolessar, hållbarhetsspecialist på White arkitekter, i ett pressmeddelande.

Projektgruppen ska ta fram kunskap och strategier för att utveckla energipositiva städer och områden som är både hållbara och rättvisa. Projektet ska genomföras i Sverige, Norge och Nederländerna. De svenska områdena som ingår är Vivalla i Örebro och Hällefors.

Om projektet Just pepp

Den svenska delen av konsortiet för projektet Just positive energy planning processes, Just pepp, består av Örebros universitet, White arkitekter, Örebro region, NCC, Örebrobostäder och Hällefors bostad.

De internationella medlemmarna är Utrecht University, Inland Norway University of Applied Science och Climate Alliance.

Projektgruppen leds av Per Carlborg vid Örebro universitet.

Mer att läsa