Gå till innehållet

Elin Wägner-vecka lockar med arkitektur

Växjöarkitekten Olof Thedin har bjudit in Rahel Belatchew att föreläsa under en festival om författaren Elin Wägner.

För sjätte året anordnas en festival i Växjö för att hylla och belysa författaren Elin Wägner, och för första gången finns arkitektur bland programpunkterna. Det var arkitekten Olof Thedin som föreslog arrangörerna och lokalföreningen i Jönköping-Kronoberg att bjuda in Rahel Belatchew att föreläsa under veckan.

– Jag tyckte det passade festivalens tema att bjuda in en kvinnlig arkitekt. Hennes sommarprat i P1 för några år sedan var fantastiskt. Hon har önskemål om att få bo i Lilla Björka när hon kommer hit, så det ska vi ordna, säger Olof Thedin.

Efter föredraget ska Thedin och Belatchew samtala inför publik om Elin Wägner och Carl Bergsten.

– Vi ska prata om nytta, hållbarhet och skönhet, du vet, Palladios kloka ord om “trenne ting utan vilka ingen byggnad förtjänar att prisas”. Så får vi in klimatet och hållbarheten, som Elin Wägner brann för, på ett självklart sätt, säger Olof Thedin.

Själv ska han också guida besökare till Lilla Björka, Elin Wägners hem som ritades av arkitekten Carl Bergsten (1879–1935) som också ritade Liljevalchs konsthall i Stockholm och Göteborgs stadsteater. Olof Thedin sitter i styrelsen för stiftelsen Lilla Björka och visar ofta byggnaden för besökare.

– Det är ett hus som i all sin anspråkslöshet är unikt bra arkitektur. Carl Bergsten ritade en arkitektonisk pärla i en småländsk fårahage, säger han.

Han hoppas att festivalen ska locka många besökare och att arkitekturinslaget också ska locka lokala arkitekter. Därför vände han sig till Sveriges Arkitekters lokalförening i Jönköping-Kronoberg för att inbjudan skulle ske i samarbete med dem.

– Det har varit ett lågt engagemang bland Växjös arkitekter under de senaste goda åren, det här kan vara ett sätt att få i gång lokalföreningen, säger han.

Elin Wägner-veckan arrangeras av 18 organisationer och ideella föreningar den 2–­9 mars som en kulturvecka för fred, miljö och jämställdhet.

Mer att läsa