Gå till innehållet

Digital demonteringsguide segrade i återbruksutmaning

Hur ska byggbranschen bli mer cirkulär? Det vinnande teamet i Re:bygg hackathon vill återvända till brottsplatsen – rivningen. Deras bidrag A2A ger rivaren superkrafter.

Varje år hamnar 4,7 miljoner ton byggnadsmaterial i avfallsdeponin.

– Vår analys är att rivningsarbetaren har en nyckelroll. Att rikta det hela till en person gjorde det mycket lättare att utveckla idén, säger Camilla Berggren-Tarrodi, arkitekt på ÅWL arkitekter som tillsammans med Ann Charlott Hästö, Jarl Bengtsson och Maja Lindborg tagit fram konceptet A2A – avfall till användning.

Deras lösning – som utsågs till vinnare både av juryn och publiken – går ut på att förenkla demontering och sortering på rivningsplatsen. Genom att byggnadsdelarna märks med en optisk kod kan rivaren få en demonteringsmanual direkt i mobilen.

– Men det går också att fylla på med annan information. Både inventeraren och materialleverantören ska kunna använda plattformen för att identifiera material som kan användas, säger Camilla Berggren-Tarrodi.

Syftet med Re:bygg hackathon är att öka innovationskraften och bidra till förändring i byggbranschen. Totalt arbetade fem team under tre intensiva dagar med att ta fram lösningar för återanvändning, rekonditionering och återvinning på en industriell skala.

– Kompetensen var hög, mycket tack vare att det var ett digitalt event. Deltagarna kom från hela landet och bestod av forskare, studenter, återvinningsexperter, innovatörer och arkitekter, säger Ivana Kildsgaard, hållbarhetschef på Tengbom och initiativtagare till hackathonet.

Skiss på hur plattformen utformas.

Att samla olika aktörer under begränsad tid för att ta fram nya idéer är ett sätt att knuffa igång förändring i byggbranschen.

– Målet är att kunskapsutvecklingen och samarbetet ska resultera i att idéerna också kommer ut på marknaden. Det behövs nya aktörer som kan bidra till omställningen, säger Ivana Kildsgaard.

 

 

Fakta/Re:bygg

Hackathonet pågick 8-10 februari 2021.

Det arrangerades av Cirkulära Kronoberg och Kalmar län i samarbete med Smart Housing Småland, Vidingehem och Tengbom.

Teamen fick välja mellan Rivningsutmaningen (ägs av Stena Recycling), Glasutmaningen (ägs av Saint Gobain Glas) och Ombyggnadsutmaningen (ägs av Växjö Bostäder).

Bidragen har bedömts enligt fem kriterier. Cirkulär ekonomi, genomförbarhet, marknadsattraktivitet, innovation och generaliserbarhet.

Utdrag ur juryns motivering

”A2A bidrar till ökat kompetens hos användaren genom att koppla ihop olika aktörer i värdekedjan och på ett pedagogiskt och enkelt sätt ge konkret information om byggprodukter och instruktioner för hur man gör vid demonteringen och sorteringen. Den har en tydlig affärsidé och är skalbar – den kan skalas upp för att inkludera flera produkter som även tillhör andra produktkategorier, som tex vitvaror.”

Mer att läsa