Gå till innehållet

“Det har varit en trygg miljö att lära sig driva företag”

När Eva Troive, Ida Wressel och Hanna Ivansson skulle starta Wi arkitekter valde de att ta vägen via en företagsinkubator. Tiden på Sliperiet i Umeå gjorde steget till eget mycket kortare och ledde till oväntade samarbeten.

– Det har varit en trygg miljö för oss att lära oss mer om företagande i och det har gått väldigt snabbt att bygga upp verksamheten på det här sättet, säger Eva Troive.

Företagsinkubatorn Sliperiet i Umeå är en del av Umeå universitet och fokuserar på kreativa branscher som mode, film och grafisk design. Wi arkitekter är de första arkitekterna.

– De gillade vår idé och tyckte att det var spännande att få in ett arkitektföretag. Vi betalar en liten hyra men får i gengäld tillgång till mycket mer och det har gett oss en bra skjuts, säger Hanna Ivansson.

Bland annat finns det välutrustade verkstäder vilket passat Wi arkitekter som använder modellbygge som en central del i sin designprocess. Utöver det har de fått en affärscoach att bolla sina idéer med och kontakt med experter inom vitt skilda områden som de kunnat luta sig mot i frågor som rör allt från hur en offert bör utformas till hur de kan tänka kring att utveckla sin affär. Att verka i en miljö med andra kreativa småföretag har också öppnat dörrar till flera oväntade samarbeten. Dels i konkreta projekt som ett scenografiuppdrag de landat genom en grafisk designer, dels i tips och råd.

– Projekt kan skapas av att vi sitter och pratar med varandra, får idéer och sedan försöker hitta en beställare till dem. Vi har skapat många bra kontakter som vi säkert kommer att kunna utveckla vårt kontaktnät genom i framtiden, säger Ida Wressel.

Tre tips från Wi arkitekter

Våga ta dig an uppgifter du inte har erfarenhet av, du lär dig genom att försöka.

Ta hjälp av andra och fråga om råd när du blir osäker.

Se till fördelarna med att vara din ”egen”, sätt upp egna mål och processer som står för dig/företaget och det du vill göra allra helst i ditt yrkesliv.

Mer att läsa