Gå till innehållet

De gör upp om bostadspriset

En ombyggnad och en nybyggnad i Stockholm samt ett nytt vård- och omsorgsboende i Örebro är de tre projekten som är nominerade till Bostadspriset som delas ut av Sveriges Arkitekter.

Juryn för Bostadspriset har i sitt arbete med att vaska fram årets nominerade försökt att se bortom den likriktning som de tycker finns idag, framförallt i bostäders interiörer.

– Vita gipsväggar, färdiga standardlistverk och ekparkett är det som ofta möter bostadsbesökaren, både i exklusiva projekt och i budgetprojekt, säger Kajsa Crona, talesperson för juryn.

Juryn har utgått från de cirka 25 projekt som skickats in för bedömning.

– Arkitekterna själva, byggherrarna eller någon som passerat på gatan har haft chansen att skicka in. Med tanke på hur mycket som byggs är vi förvånade över att det inte var fler, säger Kajsa Crona, till vardags bostadsstrateg på Sweco Architects och adjungerad professor i boendets arkitektur på Chalmers.

Gemensamt för de bästa bostadshusen är enligt Kajsa Crona att det funnits en beställare och arkitekt som båda brunnit för projektet.

– Det syns i att kvaliteter som planlösning, ljusinsläpp och karaktär, det vi menar med arkitektur, har fått lov att manifesteras. Det finns en passion för projektet hos båda parter, vilket är en nyckel för bra arkitektur, säger hon.

Hon säger också att de nominerade projekten på olika sätt utmanar de vanliga förväntningarna på bostädernas organisation, proportioner och ytskikt. Men viktigast är att de lyckats med helheten.

– Det har varit en utmaning att hitta bostäder som lyckats med alla parametrar, det vill säga att det finns ett genomarbetat inre som ansluter till det som finns utanför, en samklang mellan det inre och det yttre och resten av staden, säger Kajsa Crona.

Här är de nominerade till Bostadspriset 2017:

Chokladfabriken, Stockholm:

Arkitekt: Jägnefält Milton, genom Konrad Milton och Calle Jägnefält (ansvariga) och Michael Mleczko (handläggare).

Beställare: Oscar Properties.

Ur juryns motivering: ”En före detta chokladfabrik från 1920-talet och ett kontorshus från 1970-talet har gjorts om till 85 bostäder i ett nyskapande projekt. Med en välfunnen balans mellan gammalt och nytt och en snillrik atriumlösning lyckas projektet nytolka platsens själ. Chokladfabriken visar en väg framåt inom ombyggnad som branschen behöver bli bättre på.”

Interiör Chokladfabriken.

 

Trädgårdarna, Örebro (även nominerat till Kasper Salin-priset):

Arkitekt: Marge arkitekter genom Susanne Ramel, Linda Björn och Katarina Grundsell (ansvariga), Moa Wendt, Frida Bengtsson, Johanna Karlsson, Magnus Svensson, Jennie Enwall, Eli Nurbo, Johanne Vestergaard, Selma U Johansson, Ethem Erdogan, James Ford, Simon E Hinnerud och Dennis Eriksson, samt Anna Pang, Pang arkitekter och landskapsarkitekter Alf Orvesten, Marta Wännman och Lina Andersson, Land arkitektur.

Beställare: Örebro kommun och Skanska.

Ur juryns motivering: ”Ett vård- och omsorgsboende strax utanför Örebro med 81 smålägenheter, gjort med stor inlevelse i äldres villkor. Exteriörens enkla former anknyter till lantbrukets byggnadstyper både som form och i attityd. Trädgårdarna väcker känslor – både kring åldrandets villkor och arkitektens roll i samhället.”

Interiör Trädgårdarna.

 

Zenhusen, Stockholm:

Arkitekt: C.F. Møller genom Ola Jonsson (ansvarig), Bo Lidberg, Nikolaj Jakobsen, Lene Davidsen, Isak Abraham, Cesar Patin Lapausa, Lotta Wågmark, Anna Szkurlat, Mads Mandrup och Andreas Brännvall, samt landskapsarkitekt Ulf Nordfjell.

Beställare: Byggnadsfirman Erik Wallin.

Ur juryns motivering: ”Zenhusens två längor med 18 bostäder i Norra Djurgårdsstaden är ett skickligt svar på en mångfasetterad stadsplan och ett välhanterat möte mellan den nya stadsdelen och det pastorala landskapet. Bebyggelsen består av radhus som delvis staplats på varandra. Arkitekterna har laborerat med husens volymer för att maximera utsikten, så har även en tilltalande variation i höjd och djup uppnåtts.”

Interiör Zenhusen.

Mer att läsa