Gå till innehållet

De tar över svenska Europan

Carolina Wikström och Frida Öster på kontoret Asante har tillträtt som nya sekreterare i svenska Europan, tävlingen för arkitekter under 40 år.

I förra veckan var Carolina Wikström och Frida Öster som driver kontoret Asante i Göteborg och tog över material från tidigare sekretariatet för svenska Europan, som de senaste sex åren drivits av Mikael Frej och Jon Tibell från Unit arkitektur. Nu startar processen med att hitta nya svenska tomter i tävlingen.

– Vi ska sätta oss in i materialet och framförallt börja arbetet med att hitta samarbetspartners i kommunerna, säger Carolina Wikström.

Under förra omgången av svenska Europan deltog Trelleborg och Karlskrona med tomter och de projekten har nu börjat implementeras.

– Vi har en lista på flera kommuner som varit intresserade tidigare år, men kommer också att uppvakta nya kommuner i hela Sverige, säger Carolina Wikström.

I juni reser Carolina Wikström och Frida Öster till Amsterdam för ett första möte med europeiska Europan. Under hösten ska de skriva tävlingsprogram för de svenska tomterna och efter årsskiftet ska tävlingen utlysas. Till hjälp har de en svensk Europan-kommitté som består av åtta personer. Temat för i år är detsamma som förra omgången av Europan; Productive cities.

– Man har valt att upprepa samma tema över två tävlingsperioder och oftast handlar det om att rita hela stadsdelar, förklarar Carolina Wikström.

Asante startade för sju år sedan efter att Carolina Wikström och Frida Öster hade ritat ett barnhem i Tanzania som examensarbete. Idag är barnhemmet byggt och Asante har sju anställda.

– Vi har fört projektet hela vägen från ritning till byggt projekt och ordnat finansiering så vi har en vana av att driva projekt från tidigt skede, säger Carolina Wikström.

 

Europan

Svenska Europan ingår i europeiska Europan som är världens största återkommande arkitekttävling. Arkitekter under 40 år från hela Europa deltar och tävlingen hålls vartannat år. Tävlingen är öppen och anonym. Deltagande ska ha en europeisk arkitektexamen eller vara verksamma i Europa. Deltävlingar hålls i de olika deltagande länderna. I ett första skede utses tomter i de olika europeiska städerna. Tävlande väljer vilken tomt de vill delta på. En nationell jury utser vinnare i varje land. Vinnande team får sedan stöd av Europan för att implementera projekten.

Mer att läsa