Gå till innehållet

Boverket säger upp nio anställda

Förhandlingarna har pågått sedan i våras. Nu står det klart att minskade anslag tvingar bort nio anställda från Boverket.

Leif Clemedtson, HR-chef.

Tidigare i år meddelade Boverket att det skulle bli aktuellt med nedskärningar i personalstyrkan, vilket Arkitekten rapporterade om. Orsaken var minskade anslag för verksamhetsområdena PBL-kompetens och digitalisering för 2021. När arbetet inleddes var planen att minska antalet anställda från 279 till 259 och göra andra besparingar på fem miljoner kronor. Efter förhandlingar med fackliga företrädare för ST och Saco har Boverket nu lämnat in ett varsel om nio uppsägningar till Arbetsförmedlingen. 

– Det har varit en lång tids arbete och vi har vidtagit flera åtgärder för att anpassa oss till de minskade anslagen. Tyvärr, är vi trots det tvungna att säga upp personal, säger Boverkets HR-chef Leif Clemedtson.

Boverket har genomfört organisationsförändringar kopplade till de minskade anslagen och nedskärningarna är utspridda över myndigheten. Den grupp som drabbas hårdast är Boverkets svarstjänst, där tre anställda blir av med jobbet. 

– Det är väldigt tråkigt, men för att kunna stå starka framåt måste vi anpassa oss efter vår budget. Vi hoppas att vi har gjort det som krävs den här gången. Det är väldigt tuffa processer som påverkar alla, säger Leif Clemedtson. 

Av Sacos medlemmar på Boverket är det två som har fått gå, dessutom har förändringarna i organisationen inneburit att en del vakanta akademikertjänster försvunnit. 

– För dem som tidigt varit utpekade i arbetsgivarens förslag har det naturligtvis varit en turbulent tid med mycket oro. Även andra medarbetare har varit bekymrade över att förlora kollegor med lång erfarenhet och stor kompetens, säger Klara Falk, Sacos ordförande på Boverket.

Från början fanns det risk för fler uppsägningar bland Sacos medlemmar, men Klara Falk säger att hon under processen sett hur akademikerbakgrunden varit till fördel och gjort det möjligt för flera omplaceringar.

– Gällande kompetens inom arkitektur så förlorar vi inga medarbetare, säger Klara Falk.

Mer att läsa