Gå till innehållet

Boom för byggande arkitekter

Allt fler arkitektkontor ger sig in i bostadsbyggandet som sina egna beställare, det vill säga ritar och bygger i egen regi. En indikation på det ökande intresset är antalet medlemmar i föreningen Byggande arkitekter som tredubblats på bara två och ett halvt år.

– Vi är många som tycker att arkitekter som tar byggherreroll är det mest intressanta som har hänt arkitektrollen på 20 år.

Staffan Carenholm har tidigare varit förbundsdirektör för Sveriges Arkitekter.

Det säger Staffan Carenholm som startade ett från början informellt nätverk av byggande arkitekter 2012. År 2015 bildades föreningen Byggande arkitekter av tio arkitektföretag. Idag har föreningen 32 medlemsföretag, varav 17 redan byggt eller påbörjat bygget av minst ett projekt i egen regi.

Projekten som byggs av arkitekterna är nästan uteslutande bostäder. Och arkitektkontoren är allt ifrån de riktigt stora till enmansföretag.

Fojab arkitekter är en av de stora som nyligen lanserat en strategisk satsning på egen projektutveckling under namnet Fojab Development. Satsningen inleds med att Fojab tillsammans med ett byggföretag bildat ett projektbolag som ska uppföra två bostadskvarter i Sigtuna stadsängar.

– Målsättningen är att vässa vår arkitektur ytterligare och få större erfarenhet och kunskap om projektekonomi, genomförbarhet och byggprocess, säger arkitekt Kjell Adamsson som ska ansvara för utvecklingen av Fojabs nya verksamhet.

Staffan Carenholm menar att många unga också är sugna och tror att det kommer att bli ännu fler byggande arkitekter på sikt. I marktilldelningen för bostadsexpot i Vallastaden gav det till och med pluspoäng att vara just det. I mitten av september åker föreningen Byggande arkitekter dit för att titta på egen regi-projekt av Omniplan, Arkitektstudio Witte, Sandellsandberg och A-direkt.

– Syftet med vår förening är att vara en mötesplats där vi öppet delar erfarenheter och lär av varandra. Att bli sin egen byggherre är ett stort kliv att ta och innebär helt andra risker än den traditionella arkitektrollen. Men också helt andra möjligheter, säger Staffan Carenholm.

Mer att läsa