Bäddat för samarbete mellan Röhsska och Arkdes
London-curatorn Nina Due har utsetts till ny chef på Röhsska i Göteborg, och ska därmed leda verksamheten mot museets nyöppning om drygt ett år. Hon känner Arkdes nytillträdda chef Kieran Long väl och har goda förhoppningar om framtida samarbete.
– Design och arkitektur har mycket gemensamt. Röhsska och Arkdes har båda intressanta samlingar och jag tror att vi kan dra nytta av varandra, säger Nina Due.
Hon är född i Norge men har hela sitt vuxna liv jobbat i Storbritannien, senast som utvecklingschef på Design Museum i London och innan dess som curator och projektledare på avdelningen för arkitektur och design på Victoria and Albert Museum, det vill säga där Arkdes nya chef Kieran Long också arbetat.
– Han tillträdde på Victoria and Albert efter att jag slutat 2005 men vi känner till varandra väl och jag har träffat honom och diskuterat samarbeten under min tid på Design Museum. Nu finns ännu bättre potential för samarbete mellan oss och våra organisationer, säger Nina Due.
Nina Due är idag verksam som besökande lektor och projektledare på HDK – Högskolan för design och konsthantverk och tillträder som chef på Röhsska den 1 september. Museet är för närvarande inte öppet för allmänheten eftersom Göteborgs kulturnämnd efter ett krismöte beslutade att stänga verksamheten den 27 februari i år. Detta på grund av långvariga problem med den psykosociala arbetsmiljön, hög chefsomsättning, höga sjukskrivningstal, samt brister i organisation, ledning, förtroende och tillit. Enligt planen ska museet inte öppna igen förrän den 2 juni 2018 men det råder ingen brist på arbetsuppgifter fram till dess.
– Vi ska ha en ny utställning med den östasiatiska samlingen klar till öppningen och jag ska lära känna museet och de anställda. Det finns en vision och en handlingsplan som jag ska fortsätta att jobba med, säger Nina Due.
Hon poängterar att den tillfälliga stängningen också ger tid för reflektion:
– Vi hinner reflektera över hur vi kan bli en betydelsefull institution i Göteborg och internationellt och vad det innebär att vara ett museum idag. Vi har våra samlingar men jag tror att vi måste gå utanför boxen för att nå fler och även jobba med pedagogiska och sociala arrangemang, säger Nina Due.