Gå till innehållet

Återanvänd skola prisas som världens bästa omvandling

Torsby Finnskogscentrum, ritat av Bornstein Lyckefors Arkitekter, har vunnit arkitekturpriset WAN Awards i kategorin för renovering, omvandling och återanvändning.

Det nya centret ligger i Lekvattnet utanför Torsby och innehåller museum, bibliotek och arkiv. Utgångspunkten var en skolbyggnad från 1960-talet.

– Först ville vi nog helst riva och bygga nytt. Men sedan när vi tittade närmare på byggnaden och den inre logistiken insåg vi att skolan var väldigt rationellt uppbyggd och lämplig även som kulturhus. Att bevara det befintliga och bygga om kändes dessutom mycket bättre ur ett hållbarhetsperspektiv, säger arkitekt Andreas Lyckefors.

Han förklarar att utmaningen var att signalera den nya verksamheten. Lösningen blev att täcka den gamla skolbyggnaden med en slöja av stående skalade timmerstockar och göra öppningar i fasaden för entré och extra dagsljus. Utskjutande träboxar har lagts till och ger plats för sittbänkar och konstverk.

– Resultatet är en byggnad som utstrålar offentlig byggnad med tydlig koppling till skogen och det omgivande kulturlandskapet, säger Andreas Lyckefors.

Prisjuryn håller med och lovordar ett enkelt men starkt koncept och det faktum att man genom omvandlingen lyckats åstadkomma så mycket till en låg kostnad.

WAN Awards delas ut av brittiska World Architecture News. Kategorin Adaptive Reuse har tillkommit för att särskilt hylla ansträngningar att bevara kulturarv och bidra till en hållbar utveckling genom att bygga om, bygga till och återanvända istället för att bygga nytt.

Skolbyggnaden före omvandlingen till kulturhus.

Skolbyggnaden före omvandlingen till kulturhus.

Byggnaden efter omvandlingen till Torsby Finnskogscentrum.

Byggnaden efter omvandlingen till Torsby Finnskogscentrum.

Interiör utställning Torsby Finnskogscentrum.

Interiör utställning Torsby Finnskogscentrum.

Mer att läsa