Gå till innehållet

Asplunds hundraåring tas över av filmfestival

Med flera svenska kulturinstitutioners ekonomiska kris som fond, firar Gunnar Asplunds Skandia-teatern 100 år. Nyligen blev det klart att Stockholms filmfestival tar över verksamheten så filmerna kan komma att fortsätta att rulla i huvudstadens anrika biograf.

Singelbiografen Skandia inreddes av Gunnar Asplund med utsmyckningar signerade flera av Stockholms främsta unga konstnärer. Idén var att skapa en atmosfärsbiograf i stil med den rådande trenden i USA, att efterlikna en öppen utomhusmiljö. Men Asplund valde en mer avskalad, skandinavisk twist på 1920-talets förgyllda och pråliga stumfilmssalonger.

När Skandia-teatern först slog upp portarna var filmen en ung konstform. Sedan dess har biografen genomgått ett antal mer eller mindre hårdhänta ansiktslyft för att anpassas efter nya tiders publik. Introduktionen av tv, hemvideor, piratnedladdning och sedermera streamingtjänsterna har alla utmanat biografens plats i stadsrummet.

I mitten av november i år startade Stockholms filmfestival en crowdfunding-kampanj för att rädda biografen. En månad senare meddelande man att kampanjen lyckats och Skandia öppnar i filmfestivalens regi i februari 2024.

Skandiabiografen finns med som bildreportage i senaste numret av Arkitekten som är ute nu.

Mer att läsa