Gå till innehållet

Arkitektur Förlags styrelseordförande avgår i protest

Arkitekten Ola Andersson som har varit Arkitektur Förlags styrelseordförande sedan 2015 har valt att avgå. Orsaken är att förlaget planerar att hyra lokaler hos Sveriges Arkitekter.
– Att sitta i egna lokaler är viktigt för tidskriftens oberoende, säger han.

Tidskriften Arkitektur, som ges ut av Arkitektur Förlag, ska enligt Sveriges Arkitekters ägardirektiv vara ”en oberoende kulturtidskrift”. Men frågan om oberoende har fått den tidigare ordföranden i förlagets styrelse, arkitekten Ola Andersson, att hoppa av.

– Ett ekonomiskt oberoende, en egen styrelse och att sitta i egna lokaler är de tre ben jag anser är viktiga för att tidskriften ska bevara sitt oberoende journalistiskt, säger Ola Andersson.

Arkitektur Förlag har dragits med dåliga siffror i flera år och gått igenom besparingar i form av uppsägningar.

– Det har varit smärtsamt men det har varit nödvändigt för att kunna bibehålla vårt ekonomiska oberoende, säger Ola Andersson.

För att ytterligare dra ner på utgifter beslutade styrelsen för Arkitektur Förlag på ett styrelsemöte i december att säga upp sina lokaler för att ta ställning till erbjudandet att hyra lokaler hos huvudägaren Sveriges Arkitekter. Då valde Ola Andersson att hoppa av som ordförande.

– Om förlaget flyttar in i samma lokaler som Sveriges Arkitekter har man tagit bort en av de viktigaste förutsättningarna för oberoende. Jag hoppas att förlaget får en ny stark styrelseordförande som förmår hävda tidskriftens oberoende, säger Ola Andersson.

Att Arkitektur Förlag kommer att hyra lokaler hos Sveriges Arkitekters är mycket möjligt, säger Tobias Olsson, som är både kanslichef och chef för koncernen.

– Förlaget har blivit erbjudna att hyra vårt avskilda bibliotek för att få ner sina lokalkostnader. På koncernnivå försvinner då hela hyreskostnaden och det är vår uppgift som ägare att förvalta medlemmarnas pengar på bästa sätt.

Tobias Olsson anser inte att lokalfrågan hotar tidskriftens självständighet.

– Tidskriftens ställning som oberoende kulturtidskrift är viktig, hela varumärket bygger på det. Men jag ser inte att självständigheten behöver urholkas för att vi sitter närmare varandra. Däremot är det viktigt att förlaget är ekonomiskt oberoende. Vi stärker snarare förlagets möjlighet till oberoende genom att sänka deras utgifter när vi erbjuder dem lokaler, säger Tobias Olsson.

Kerstin Brunnberg, tidigare bland annat tf chef på Arkdes, har av Sveriges Arkitekters förbundsstyrelse nominerats till ny ordförande för Arkitektur Förlags styrelse.

Arkitektur Förlag

Arkitektur Förlag ägs av Sveriges Arkitekter. Styrelsen för Arkitektur Förlag består idag av Jonas Modig (tf ordförande), Katarina Lundquist, Mårten Setterblad samt Cissi Elwin.

Mer att läsa