Gå till innehållet

Antalet arkitekter med a-kassa fortsätter att minska

De senaste siffrorna från Akademikernas a-kassa visar att 277 medlemmar från Sveriges Arkitekter fick ersättning under februari 2021. Det är 43 personer färre jämfört med december 2020.

Trenden verkar hålla i sig. På tre månader, december 2020 till februari 2021, har antalet medlemmar ur förbundet som fått ersättning från a-kassan minskat med 0,4 procentenheter.

– Det har vänt åt rätt håll och verkar vara ett bättre läge på marknaden. Vi har betydligt färre arbetsbristförhandlingar och fler som hör av sig i samband med att de har fått ett nytt jobb, säger Ulrik Östling, förhandlingschef på Sveriges Arkitekter.

Siffrorna på antalet personer som fått ersättning de senaste månaderna ger dock inte hela bilden. Samtidigt som antalet ersättningstagare från a-kassan har minskat, har antalet medlemmar som sorterar under rubriken programdeltagare ökat. Det är personer som ingår i ett så kallat arbetsmarknadspolitiskt program hos Arbetsförmedlingen och får aktivitetsstöd från Försäkringskassan. Enligt Akademikernas a-kassa är det med stor sannolikhet personer som fått slut på ersättningsdagar från a-kassan. För Sveriges Arkitekter har den gruppen ökat med 0,3 procentenheter sedan december, från 89 medlemmar till 118.

Det finns också personer som är arbetslösa men som inte syns i statistiken eftersom de inte har rätt till a-kassa. Det kan till exempel vara de som just tagit examen och inte har jobbat tillräckligt länge, samt de arkitekter som har tagit andra jobb. 

Vet ni något om hur stor den här gruppen är?

 – Den gruppen har vi ingen koll på. Det enda örat vi har mot den rälsen är de samtal vi får in. Men det brukar märkas och jämför vi dagens läge med till exempel finanskrisen, så är inte trycket på telefonen alls lika stort från de medlemmarna, säger Ulrik Östling.

Mer att läsa