Gå till innehållet

Amerikanska arkitekter rasar efter Trump-vänligt uttalande

Kort efter valet i USA välkomnade American Instutute of Architects (AIA) Donald Trump och dennes utlovade infrastruktursatsning å medlemmarnas vägnar. Det officiella uttalandet, signerat AIA:s vicepresident Robert Ivy, har väckt stor ilska inom arkitektkåren. Trots en officiell ursäkt kräver nu många hans avgång.

Bara timmar hade gått sen presidentvalet då den amerikanska arkitektorganisationen AIA publicerade det nu omdiskuterade uttalandet på sin hemsida. Enligt uttalandet är AIA och dess 89 000 medlemmar ”dedikerade att arbeta med den tillträdande presidenten” och ”står redo” att bistå Donald Trump i hans utlovande satsning på infrastruktur, som ”skolor, sjukhus och annan offentlig infrastruktur”. Uttalandet skickades även ut till medlemmarna.

Reaktionerna lät inte vänta på sig. En rad namnkunniga arkitekter och institutioner, bland dem branschtidningen The Architect’s Newspapers redaktion, arkitekturkritikern Mikael Sorkin och AIA:s lokalförening i New York, tog avstånd från uttalandet vars gratulerande och okritiska ton de menade strider mot organisationens egna mål om mänskliga rättigheter, mångfald och hållbarhet.

Kritikerna rasade också mot att AIA:s uttalande inkluderade hela kåren, och underströk att de inte ville associeras med Donald Trumps ”rasistiska, misogyna och hatiska kampanj”. Flera betonade även att satsningen på infrastruktur lika gärna kan handla om att bygga fängelser, militäranläggningar och en mur mot Mexiko. Det startades också en tråd på mikrobloggen Twitter under hashtagen #NotMyAIA.

För en vecka sen publicerade AIA en film där Robert Ivy ber om ursäkt för sitt ”tondöva uttalande” och förbundsdirektören Russell Davidson säger att inlägget var ”ett misstag” och att arkitektorganisationen framöver ska prioritera mångfald, jämställdhet och klimatarbete. AIA ska även ge sig ut på en landsomfattande turné för att lyssna in medlemmarnas åsikter.

 

Robert Ivy (till vänster) Russ Davidsson ber om ursäkt för AIA:s uttalande i en officiell video.

Robert Ivy (till vänster) och Russell Davidson ber om ursäkt för AIA:s uttalande i en officiell video.

På Facebook, Twitter och i officiella uttalanden diskuterar nu den amerikanska arkitektkåren hur AIA och professionen i stort ska förhålla sig till den tillträdande presidenten. Ett stort antal lokalföreningar, arkitektföretag, arkitektskolor och enskilda arkitekter har anslutit sig till den kritiska skaran, där flera kräver Robert Ivys avgång och att AIA meddelar den tillträdande amerikanska presidenten att förbundet står för social rättvisa och hållbarhet.

Mer att läsa