Gå till innehållet

ÅF köper arkitektbyrån Koncept Stockholm

Ingenjörs- och konsultföretaget ÅF ökar i och med uppköpet sin arkitektstyrka till 200 personer, vilket placerar dem på listan över de tio största arbetsgivarna för arkitekter i Sverige.

ÅF köpte förra året Sandellsandberg och norska arkitektkontoret Tegn 3. Koncept Stockholm med 70 anställda kommer precis som Sandellsandberg att vara ett fristående dotterbolag med bibehållet namn och kontoret blir kvar i sina lokaler på Grev Turegatan i Stockholm.

– Det är business as usual för oss men vi får mer muskler. Det blir spännande att ingå i ett större sammanhang, säger Nils Nisson, en av grundarna av Koncept Stockholm.

Han berättar att det varit en lång resa att ta steget att bli en del av ÅF men att den kantats av tydliga tecken på fördelar. Att Sandellsandberg redan tagit steget har också spelat roll.

– De är ett levande bevis på ÅF:s uppriktighet att vi som arkitektkontor kommer att få sköta oss själva, säger Nils Nilsson.

Samtidigt ser han möjligheter till synergier.

– Vi har sedan länge ett samarbete med ÅF Lighting som funkat jättebra och vi har gemensamma värderingar för våra anställda, som att man ska kunna utvecklas och samtidigt ha kul på jobbet, säger Nils Nilsson.

Han ser även möjligheterna till samarbete med Sandellsanberg.

– Vi kommer säkert att jobba ihop, till exempel med infrastrukturprojekt. Vi är lika i vår syn på arkitektur som något kommunikativt och affärsstödjande för våra kunder.

Koncept Stockholm konsolideras av ÅF nu från och med maj månad. Nils Nilsson och de andra tre grundarna stannar alla kvar i företaget.

– Vi har många år kvar att ge. Och med ÅF som ägare kommer Koncept Stockholm att leva vidare även om 10–15 år när vi når pensionsålder, det känns kul med den långsiktigheten, säger Nils Nilsson.

Hur mycket det kostade ÅF att köpa Koncept Stockholm får Nils Nilsson inte berätta.

– Det är inga fantasisummor, så mycket kan jag säga, förklarar han.

ÅF:s vd och koncernchef Jonas Gustavsson bekräftar i ett pressmeddelande att han är nöjd med uppköpet:

– Tillsammans med Koncept Stockholm tar vi ytterligare ett steg mot att bli en given partner för helhetsåtaganden inom stads- och fastighetsutveckling, säger han.

Mer att läsa