Gå till innehållet

10 TED-talks du inte får missa

Vill du lära dig mer utan att lämna soffhörnan? Då är TED-talks ett enkelt sätt att få ny kunskap och inspiration. Här är några intressanta föreläsningar på temat städer.

1. Aziza Chaouni: How I brought a river, and my city, back to life

Floden som rinner igenom staden Fez i Marocko har vanvårdats sedan femtiotalet. För några år sedan återstod bara ett dammigt schakt, fyllt med skräp. Då bestämde sig arkitekten Aziza Chaouni för att göra något åt saken.

2. Alejandro Aravena: My architectural philosophy? Bring the community into the process

Ibland kan ett halvt hus vara lösningen på ett större problem. Arkitekten Alejandro Aravena berättar om ett bostadsområde för fattiga familjer i Chile, där de boendes egna insatser blev nyckeln till framgång.

3. Alessandra Orofino: It’s our city. Let’s fix it

Aktivisten Alessandra Orofino från Rio de Janeiro talar om gemenskap. Hur bygger vi städer som får oss att bry oss om varandra? Fria val är inte tillräckligt för att väcka människors engagemang – vi behöver en deltaganderevolution!

4. Janette Sadik-Khan: New Yorks Streets: Not so mean anymore?

Tillfälliga lösningar av pop up-karaktär har hjälpt New Yorks stad att hitta metoder för att förbättra gatulivet. Trafikplaneraren Janette Sadik-Khan berättar bland annat om hur det gick till när Times Square befriades från bilar.

5. Robert Muggah: How to protect fast-growing cities from failing

Hur ska världens största städer klara den explosionsartade befolkningsökningen? Robert Muggah som har studerat megastädernas utveckling visar vilka utmaningar de står inför, och kommer med förslag på lösningar.

6. Theaster Gates: How to revive a neighborhood: with imagination, beauty and art

Möt krukmakaren som genom att renovera övergivna byggnader lyckades förändra en nedgången stadsdel i Chicago. Nu är ett sextiotal hus återupplivade och målet är att skapa ett grönskande Versailles i miniatyr(!).

 7. Jeff Speck: The walkable city

Här står promenadstaden högt i kurs! Stadsplaneraren Jeff Speck propagerar för färre bilar, friskare medborgare och ett hållbarare samhälle. Sprawl framhålls som USA:s sämsta uppfinning någonsin men Portland visar vägen framåt.

8. Edi Rama: Take back your city with paint

Lite färg kan betyda mycket. När Tiranas borgmästare Edi Rama trots liten budget ville lyfta den albanska staden och ge invånarna större självförtroende åkte färgburkarna fram, och i samma veva gick brottsligheten ner.

9. Amanda Burden: How public spaces makes cities work

Högkvalitativa allmänna platser är Amanda Burdens vapen för att driva stadsutvecklingen framåt, något som hon frekvent använde sig av i sin tidigare roll som högsta ansvarig för New Yorks stadsplanering.

10. Eduardo Paes: The 4 commandments of cities

Rio de Janeiros borgmästare är vän av snabba kollektiva transporter och ser favelorna som en tillgång, inte ett problem. De utmaningar som finns vill han möta med bättre kommunal service, fler allmänna platser och smarta IT-lösningar.

Mer att läsa