Gå till innehållet

Guiden: Nu öppnar Vallastaden

Bo- och samhällsexpon Vallastaden bjuder på ett digert föreläsningsprogram – Arkitekten listar åtta höjdpunkter. Det och mer i veckans tips på arkitekturhändelser.

Arkitekterna om Vallastaden

2-24 sept BOMÄSSA. Förutom hemutställningar och ny arkitektur kan den som besöker Vallastaden i Linköping lyssna på en mängd föreläsningar och seminarier under utställningsperioden. Här är några av de mest spännande punkterna:

  • 2 sept Vallastadens arkitektur – samtal och intervjuer med bland andra Johanna Wiklander, stadsarkitekt på Linköpings kommun, och arkitekterna Rickard Stark, OkiDoki arkitekter, och Staffan Schartner, Omniplan.
  • 4, 11, 18 sept Från sterilt krondike till livfull vattenpark – om arbetet med att utveckla en livfull park kring Smedstadbäcken som kombinerar en urban stadskänsla med ängar och fruktträd. Med Linda Moström, landskapsarkitekt på Linköpings kommun.
  • 5 sept House for Mother – om den aluminiumklädda villan som arkitekten Björn Förstberg ritade till sin mamma som var den första att flytta in i Vallastaden.Björn Förstberg berättar om byggnaden från skiss till färdigt hus.
  • 8, 15, 22 sept Vi zoomar in på plankartan – Magnus Hultegård, planarkitekt och ansvarig handläggare för detaljplanearbetet i Vallastaden diskuterar utmaningarna i detaljplanearbetet och förklarar varför detaljplanen har den utformning den har.
  • 14 sept Den glömda staden – ett samtal om staden och dess livsrum med med bland andra Johanna Wiklander, stadsarkitekt på Linköpings kommun, Thorbjörn Andersson, landskapsarkitekt och professor på Sveriges lantbruksuniversitet och Per Wirtén, journalist och författare.
  • 19 sept Från juryarbete till färdigt projekt –  landskapsarkitekten Agneta Persson var en av Sveriges Arkitekters ledamöter i juryn för tävlingen om Vallastaden och ska berätta vad var det som fick juryn att fastna för OkiDokis förslag Tegar. Hon ska även kritiskt kommentera resultatet.
  • 20 sept Från idé till färdigt hus – att bygga villa i Vallastaden – en föreläsning av arkitekterna och äkta paret Per Larsson och Eva-Carin Jagefeldt som ritat ett hus som de själva ska bo i. De ska bland annat prata om hur det varit att bygga i en trång och brokig stadsmiljö.
  • 21 sept Bostadsarkitektur med internationell toppklass – hålls av Centrum för boendets arkitektur och ska handla om bostadskvalitet i relation till den ökande bostadsproduktionen. Med forskarna Ola Nylander, Hanna Morichetto, Anna Braide Eriksson, Paula Femenias och Pernilla Hagbert.

Arkitektonisk koreografi

7-8 sept FÖRESTÄLLNING. På dans- musik- och teaterfestivalen Fring festival bjuder den grekiska dansaren och arkitekten Sofia Kondylia in till ett danssolo och en interaktiv föreställning om konstnärligt skapande, Human reconstructions.Hon beskriver föreställningen som en slags synopsis till hennes utforskande av hur rumsligheter skapas genom kroppens rörelser. På Teater Tre i Stockholm.

Om kulturen i Uppsala

7 sept FESTIVAL. För andra året i rad ordnar White arkitekter en arkitekturfestival i Uppsala. Årets upplaga heter Var får kulturen plats i det växande Uppsala? och handlar om vilka fysiska förutsättningar som måste finnas för att kulturen ska få plats. Frågan kommer diskuteras med experter, kulturutövare och fastighetsägare. På Fyristorg i Uppsala.

Mer att läsa