Gå till innehållet

Guiden: Konst ska begripliggöra miljöproblemen

Naturens inverkan på våra liv, klimatångest och skuld. I veckans Guiden tipsar vi om två utställningar som vill hjälpa oss att förstå klimatförändringarna och vår upplevelse av dem. Dessutom nya forskarrön om kvaliteten i bostadsbyggandet.

Konst om extremare väder

Till 25 feb UTSTÄLLNING. Konstnärsduon Mats Birgert och Lars Bergström arbetar gärna med storskaliga installationer, ofta med koppling till samhällsfrågor och klimatförändring. Det centrala temat i utställningen I stormens öga är naturens enorma inverkan på människors liv. På Artipelag i Stockholm.

Katja Petterssons utställning Welcome back.

Skapar rum för klimatångest

Till 21 jan UTSTÄLLNING. Klimatångest och skuld. Konstnären Kajsa Pettersson har länge funderat på hur man kan vända de känslorna och istället förstå miljöproblemen och upplevelsen av dem. I Welcome back har hon skapat ett postapokalyptiskt rum där vi kan söka i oss själva. På Gustavsbergs konsthall i Stockholm.

Nya rön om bostadskvalitet

25 januari SEMINARIUM. Allt större problem med kvalitet i de nya bostäder som byggs är bakgrunden till att Chalmers år 2017 startade Centrum för boendets arkitektur (CBA). Under dess Bostadsdag kommer forskare från KTH och CBA presentera aktuella rön inom området. På Sveriges Arkitekter i Stockholm.

Mer att läsa