Gå till innehållet

Guiden: Global utblick på Lunds arkitekturfilmfestival

Nästa vecka är det dags för en av världens största arkitekturfilmfestivaler med flera premiärer, på teman som rättvisa, hälsa och hotell. Det och mer i veckans kulturtips från Arkitekten.

Filmfest i Lund

5-8 oktober FESTIVAL. På Archfilmlund visas både spelfilmer och dokumentärer, kantat med panelsamtal och regissörer på plats. Bland ska förra årets mottagare av Archfilmlund prize, Joshua Frankel, berätta om världens första opera om stadsplanering – The marvelous order – med Jane Jacobs och Robert Moses i huvudrollerna. De drygt trettio filmerna tar besökarna över hela världen; från Syriens förstörda kulturarv hela vägen hem till Brasiliens mest kända arkitekt. I Domkyrkan, på Skissernas museum och på Kino, alla i Lund.

Karnevalen Exclude me är ett av projekten som visas i Norm form.

Designer bråkar med normer

6 oktober till 14 jan UTSTÄLLNING. Norm form ska spegla den starka rörelse av samtida formgivare och arkitekter som med rötterna i kritisk design och aktivism utmanar normer inom ramen för sin praktik. Karnevalen Exclude me in av konstkollektivet Mycket är ett av projekten som visas. På Arkdes i Stockholm.

Bred agenda om samhällsbygge

11 -12 oktober KONFERENS. Över sextio seminarier och nio programspår utlovas på Samhällsbyggnadsdagarna, där flera arkitekter föreläser. Två spår är urbanitet och livsmiljö samt stadsutveckling och samhälle. Dessutom blir det expo med ett flertal företag och kommuner. På Waterfront i Stockholm.

Mer att läsa