Gå till innehållet

Guiden: Arkitekturfestival i New York och funkis i Borlänge

Design- och arkitekturmånaden Archtober, Riksantikvarieämbetets tillänglighetskonferens och ny kosthall i Borlänge diskuterar funktionalismens intåg. Arkitekten tipsar om arkitekturrelaterad kultur de kommande veckorna.

 

Små projekt med stor effekt

1 till 31 oktober FESTIVAL. Dags igen för New Yorks arkitektur- och designmånad Archtober. I årets program ingår över 150 föreläsningar, konferenser och utställningar, både hos värden Center for Architecture och runt om på stan. Den svensk-amerikanska plattformen STHLMNYC deltar för tredje gången. Fokus ligger på småskaliga lösningar i framkant som möter dagens bostadskris. På Center för Architecture i New York.

Så blir staden tillgänglig

Från 4 okt till 5 okt KONFERENS. Hur arbetar man bäst med tillgänglighet i tidiga skeden vid nybyggnation och omgestaltning? Den tillgängliga staden utlovar fördjupad kunskap i ämnet, både vad gäller önskemål och lösningar. Personer med erfarenhet av stadens hinder står på talarlistan. På Riksantikvarieämbetet i Stockholm.

Borlange Modern 2

När funkisen kom till Borlänge

Till 15 okt UTSTÄLLLNING. I maj öppnade Borlänges nya konsthall och för närvarande visas två arkitekturutställningar: Den nya staden och Reclaim the House. Den senare handlar om Konsumvaruhuset vid Sveatorget som när det öppnade 1930 retade upp stadens kulturelit med sin funkisstil. På Borlänge Modern.

Mer att läsa