Gå till innehållet

Guiden: Alvar Aalto-medaljören i stor utställning

Den kinesiske arkitekten Zhang Ke är mottagare av årets Alvar Aalto-medalj, prisad av juryn för sitt moderna men lågmälda formspråk. Nu visas hans verk på Finlands arkitekturmuseum. Det och fler arkitekturtips i veckans upplaga av Guiden.

Pristagare i Aaltos anda

Till 25 feb 2018 UTSTÄLLNING. Alvar Aalto-medaljen, ett internationellt pris som går till arkitekter, fyller 50 år. I samband med det bestämde sig juryn för att uppmärksamma unga arkitekter som arbetar med nyskapande arkitektur och satsar på en hållbar utveckling i produktionen. Valet föll på den kinesiske arkitekten Zhang Ke (född 1970) som prisas för sitt moderna men lågmälda formspråk. Zhang Ke grundade arkitektbyrån Zao/Standard architecture år 2001. Alvar Aalto-medaljen 50 år presenterar samtliga pristagares arbeten med en särskild fördjupning om Zhang Ke. På Finlands arkitekturmuseum i Helsingfors.

Gröna redskap för täta städer

20-21 sept KONFERENS. Grön infrastruktur kan beskrivas som det nät av naturområden som bland annat reglerar vatten- och luftkvalitet och bidrar till en biologisk mångfald och resiliens. På Urban green infrastructure föreläser forskare och praktiker om hur de arbetar med frågan. På Sankt Gertrud i Malmö.

Om nerbrända flyktingbostäder

Till 1 okt Utställning. Konstnären David Larsson har fotograferat platser där brandrelaterade incidenter ägt rum på svenska flyktingboenden under de senaste tre åren. Installationen Den allmänna ordningen och den inre säkerheten visar fotona, formella dokument och lämningar från bränderna. På Konsthall C i Stockholm.

Mer att läsa