Gå till innehållet

11 tips på digital arkitekturkultur

Många museer världen över visar nu sina samlingar och tillfälliga utställningar online som en följd av coronaepidemin. Vi har valt ut elva aktörer med sevärt material på arkitekturens område, allt utan kostnad och fritt att besöka hemifrån.

Perception med Olafur Eliasson

Ett trettiotal skulpturer, fotografier, målningar och installationer ingår i den stora utställningen Olafur Eliasson: In real life på Guggenheim i Bilbao. Verken är från olika tidpunkter i konstnärens karriär men alla utmanar hur vi människor navigerar i och ser på vår verklighet. Nu presenteras fem av verken av curatorn Lucía Agirre online, se filmerna här.

Den 7 april är det digital vernissage för Konstig känsla känns bra.

 

Nytt designfält väcker känslor

ASMR kan beskrivas som lågfrekvent eufori, skapad av ljud och rörelser som likt arkitekturen pendlar mellan det kroppsliga och det själsliga. Utställningen Konstig känsla känns bra är den första i sitt slag som lyfter ut ASMR från skärmen in i det offentliga rummet. Den 7 april klockan 17 blir det digital vernissage direkt från Ardes här.

Mars city av Bjarke Ingels group är ett av projekten i utställningen Formgivning på Dansk arkitektur center.

Bjarke Ingels om sitt levnadsverk

Formgivning pågick under andra halvan av 2019 med drygt sjuttio projekt av arkitekten Bjarke Ingels och hans kontor BIG. Nu har Dansk arkitektur center i Köpenhamn lagt upp en virtuell variant med en 3d-visning av utställningen, föreläsningar av Bjarke Ingels själv samt bilder och texter om ett utvalt antal projekt. Se utställningen här.

Arkitekturfakulteten vid universitetet i San Paulo ritades av João Vilanova Artigas år 1969.

Brasiliansk detaljkänsla

Oscar Niemeyer-museet i Curtiba är det största konst- och arkitekturmuseet i Sydamerika. Nu visas Centenary of João Vilanova Artigas – on minutiae a universe om den brasilianska arkitekten João Vilanova Artigas och hans kärlek till detaljerna, som han kallade minutiaes. Texter och bilder från utställningen finns här.

Mother’s tongue från 2018 av Lap-See Lam och Wingyee Wu.

Spekulativ resa i kinakrogmiljö

Bonniers konsthall i Stockholm har öppnat ett nytt digitalt utställningsrum. För närvarande innehåller det fyra videoverk, bland dem Mother’s tongue från 2018 av Lap-See Lam och Wingyee Wu. Med hjälp av 3d-skanningar av verkliga restauranger tar den med betraktaren på en spekulativ tidsresa genom svenska Kinakrogar. Besök utställningsrummet här.

Utställningen Taktil arkitektur med modeller från Malmö har nu filmats.

Malmös ikoner i printad version

För utställningen Taktik arkitektur har stadsbyggnadskontoret i Malmö tagit fram 3D-printade modeller av några av stadens ikoniska byggnader för att synnedsatta också ska kunna känna hur staden är utformad. Fram till dess att utställningen kan öppna igen på Form design center i Malmö visas den på film här.

Den mexikanska arkitekten Tatiana Bilbao intervjuas om vad naturen betyder för arkitekturen.

Kända arkitekter talar på Louisiana

Under årens lopp har drygt 750 konstnärer, författare och arkitekter föreläst på konstmuseet Louisiana i Humlebæk. Bland annat har Tatiana Bilbao diskuterat arkitektur och natur, Peter Eisenman gett sina bästa råd till kårens unga och Daniel Libeskind berättat om översiktsplanen för Ground Zero i New York. Se museets arkitekturföreläsningar här.

Utställningen Insidor och utkanter med skulptören Berit Lindfeldt finns nu i filmversion.

Uppväxtmiljö formad i masonit

Konstakademien i Stockholm har filmat sina tre pågående utställningar, varav Insidor och utkanter med skulptören Berit Lindfeldt är en. Verken med rumsligheter i masonit har inspirerats av hennes uppväxtmiljö. Även föreläsningen Själen, kroppen, jorden och rummet av landskapsarkitekten Thorbjörn Andersson finns tillgänglig, materialet finns här.

Trefaldighetskyrkan tecknad av den norska arkitekten Wilhelm von Hanno.

Gjorde avtryck i Oslos stadsbild

Wilhelm von Hanno var en av Norges mest framstående arkitekter under 1800-talet, bland annat ritade han den stora Trefaldighetskyrkan, bostadshus i centrala Oslo och stadens stadsarkiv. Utställningen Wilhelm von Hanno hade just invigts när Nasjonalmuseet i Oslo tvingades att stänga. Nu finns ritningar, fotografier och texter tillgängliga här.

Familjen Saez Velez bodde på Orchard street 103 fram till år 2011 då deras lägenhet blev museum.

Migranthistoria på Manhattan

I två gamla hyreshus på Lower East side i New York har stiftelsen Tenement museum varsamt gjort i ordning ett antal tidstypiska lägenheter som speglar hur olika migrantgrupper levt och försörjt sig i stadsdelen under decennierna. Visningarna Stories of 97 and 103 Orchard street har nu gjorts tillgängliga online med ett utökat bild- och textmaterial. Se dem här.

The Global studio var en av utställningarna på arkitekturbiennalen i Seoul.

Kollektivt på biennalen i Seoul

I höstas var det dags för den andra upplagan av Seoul biennale of architecture and urbanism, curerad av arkitekterna Jaeyong Lim från Sydkorea och Francisco Sanin från Colombia. Under temat ”den kollektiva staden” samlades flera utställningar, bland annat en med visioner från fyrtio arkitektskolor världen över. Nu finns allt material tillgängligt i digital form här.

Mer att läsa