Gå till innehållet

Arkitekten som fick pris för sin aktivism

Måns Tham har fått pris av Stockholms arkitektförening för sin aktivism och sina byggnader. Nu råder han andra arkitekter att engagera sig lokalt och ta egna initiativ till projekt.
– Använd den kunskap ni har, i stället för att vänta på uppdrag eller anställning, säger han.

I höstas startade arkitekten Måns Tham ett upprop för att förklara vilka värden som skulle gå förlorade om en arbetstunnel för tunnelbanebygget läggs i Rålambshovsparken på Kungsholmen i Stockholm. I januari fick han ta emot priset Guldrummet av Stockholms arkitektförening för att han enligt juryn ”kombinerar verkshöjd med aktivism för allmänna arkitekturfrågor”.

– Jätteroligt, särskilt med tanke på motiveringen. Det är en bekräftelse på att min idé fungerar, att blanda traditionella uppdrag med att själv ta initiativ till projekt och låta dem berika varandra, säger Måns Tham.

Första gången han engagerade sig i sin närmiljö och föreslog alternativ var 2006 när Kungliga Konstakademien lyfte fram hans examensarbete om ett alternativt nytt Slussen. Det blev för honom startpunkten för att arbeta på ett nytt sätt som arkitekt. Sedan dess har han utvecklat förslag till bullertunnlar klädda med solpaneler och föreslagit en ny stadsdelspark i Nacka som vunnit politiskt stöd, i samarbete med Johan Berg. När han skickade in ett medborgarförslag till stadsdelsnämnden i Kungsholmen om sommarängar längs med trafikleder blev resultatet att en liten bit ängsmark ska anläggas och att lokalpolitikerna lärde sig mer om parkernas potential.

– Själv tycker jag att det är kärnan i att vara arkitekt, att kunna berätta om och gestalta en vision om en plats och genom skissen peka på alternativ, det är arkitektens superkraft. I de bästa av världar leder det till uppdrag, men det leder alltid till mer kunskap, säger Måns Tham.

I juni 2022 lämnade Måns Tham in ett medborgarförslag om att skapa linjära sommarängar längs med Kungsholmens parkstråks trafikleder, delvis på samma yta i Rålambshovsparken som kan bli byggarbetsplats för en arbetstunnel för Stockholms nya tunnelbanebygge.

Måns Tham har ofta haft en anknytning till de platser han engagerat sig i, är uppvuxen i Nacka och bor nu vid Rålambshovsparken.

– Jag går mest i gång på platser jag känner till väl. Jag slås av en tanke om hur platsen kan bli bättre, ”tänk om det var så här i stället”, och så föreslår jag det, säger han.

Hans engagemang för Rålambshovsparken började på ett lite annat sätt. Han hade sett planerna för en arbetstunnel för tunnelbanebygget i Stockholm i kanten av parken och att 50 stycken 80 år gamla träd skulle behöva huggas ner. Alternativet var att offra en bensinmack vid Lindhagensplan.

– Det fanns ett konkret hot mot parken som satte i gång mitt engagemang. Det är mer av en protesthandling än tidigare projekt jag tagit initiativ till. Jag ville få politiker att reflektera över beslutet och vilka kvaliteter som skulle gå förlorade.

Tillsammans med en engagerad granne drog han ihop en namninsamling och flera anslöt till kärngruppen, bland dem flera arkitekter. Sedan dess har engagemanget vuxit, bland annat genom facebookgruppen Rädda Rålis och ett upprop med ett alternativt förslag. När han grävde i arkiven hittade han Holger Bloms och Erik Glemmes ritningar från 1930-talet, som visade att den del av parken som hotas var en viktig del av gestaltningen, som en ridå av träd som ramar in parken från bebyggelsen.

– Här står ofta publiken för att heja på löparna under Stockholm maraton. Här firas nationaldagar och VM-brons i fotboll 1994. Det är hela stadens park, en av folkhemmets finaste, säger Måns Tham.

Måns Tham ritar genom sitt arkitektkontor främst villor, fritidshus och flerbostadshus, förutom att arbeta med egeninitierade projekt.

Ännu är inget slutgiltigt beslut taget om placeringen av arbetstunneln i Rålambshovsparken och Måns Tham tar det med ro. Han är nöjd med aktionsgruppens insatser och fortsätter att uppvakta politiker och tjänstemän.

– En sak jag lärt mig om politik är att det är mycket av ett spel. Vi visade med vår genomlysning i höstas hur fullproppad med felaktigheter utredningen om placeringen av arbetstunneln var. Staden och regionen behöver nu bestämma sig för vilken stad de vill ha, säger han.

Efter många år av anställningar på olika arkitektkontor startade Måns Tham eget företag för tio år sen, för att fritt kunna styra sin tid mellan traditionella uppdrag och egna initiativ. Utmaningen med att sätta i gång egna projekt tycker han är att hålla idéerna levande under de långa processerna. Han ser arbetssättet som ett alternativ till att delta i arkitekttävlingar.

– Det är ofta vansinnigt krävande inlämningskrav, också till tävlingar som gäller mindre projekt. Jag tycker inte alltid att arrangörerna respekterar arkitekternas tid. Jag är också friare i mina egna idéförslag än jag skulle vara i en tävling och kan jobba resurssnålt, säger han. 

Måns Tham råder andra arkitekter, särskilt unga som vill komma in på arbetsmarknaden, att engagera sig lokalt för att hitta projekt som kanske kan leda till uppdrag.

– Det gäller att ha koll på den lokala politiken och känna av när en idé är mogen att presentera, och då få med sig föreningar och uppvakta politiker med sin idé. Det är ett bra sätt att jobba med viktiga och verkliga frågor och använda den kunskap man har, i stället för att vänta på att få uppdrag eller anställning.

Guldrummet

Priset Guldrummet delas ut av Stockholms arkitektförening sedan år 2016 för att uppmärksamma arkitekturgärningar och verk som visar möjligheter för arkitektur som kultur.

Måns Tham arkitektkontor som tilldelas Guldrummet 2023 får 40 000 kronor samt konstverket Fall 2 av Lars Kleen.

Mer att läsa