Gå till innehållet

“Släng Appleförslaget i papperskorgen”

Den planerade Applebutiken platsar inte i Kungsträdgården, Stockholms viktigaste offentliga rum. Kränga mobiltelefoner kan man göra någon annanstans, anser Bengt Isling och Göran Lindberg.

Det verkar bli allvar en gång till i Kungsträdgården i Stockholm. Senast var det 1971. Då gällde det en tunnelbaneuppgång som okänsligt mynnade mitt i almbersån. Nu är det en planerad elektronikbutik mot Hamngatan. Nyheten om att amerikanska Apple vill placera en flaggskeppsbutik kom ut i mitten av februari och det finns oroväckande tecken som tyder på att staden vill driva igenom dessa planer snabbt. 1971 var politikerna förblindade av att riva och bygga ett nytt city. Nu verkar något liknande vara på gång, men den här gången är det kapitalintressen som styr. På denna plats som haft ett problem sedan 1950-talet med byggnader som blockerat entrén från Hamngatan finns nu en historisk möjlighet att skapa något nytt och bättre som staden givetvis ska ta.

När staden genom kulturförvaltningen tog tillbaka skötseln av Kungsträdgården från ett dotterbolag till Handelskammaren var vi många som trodde att det kunde bli början till en välbehövlig uppryckning av parken som är så omtyckt av stockholmarna. Denna historiska plats binder ihop stadens centrala delar med vattnet. Den är stor nog att ge plats för många av stadens evenemang, men där mycket av parkkänslan har gått förlorad genom åren. Istället dyker ett nytt projekt upp. Handelskammaren har slagit tillbaka och sålt sin tomträtt till Apple. Politikerna i stadshuset står med mössan i hand och tackar. Åtminstone om man får tro Östermalmsnytt den 15 februari:

– Vi har träffats för att prata om vad man kan göra av den här platsen. Vi är glada att Apple vill göra en flagship store i Stockholm som dessutom ska bli större än de stora i New York och London, säger där Stadsbyggnadsnämndens ordförande Roger Mogert. Han är alltså glad att det ska bli en stor butik i detta unika läge. Det kunde kanske varit relevant i en mindre stad, men nu pratar vi om Stockholm, en av Europas snabbast växande städer.

Redan idag stör krogen TGI Fridays kontakten med Hamngatan på den plats där Apple vill bygga. Apples butik, som är ännu större och mer monumental, med ett innehåll som är privatiserat, kommer att skapa en ännu större barriär. På denna plats finns gamla traditioner med byggnader av annat snitt; caféet 7 Sekel från Stockholms 700 års jubileum 1953 och innan dess flera olika växthus. Det är som alltid byggnadens utformning och innehåll som avgör om den passar in på platsen. Innehållet i detta fall Apple med sitt varumärke som är så knutet till design kan förstås locka många. Vi menar att det är graden av offentlighet som är intressant och där platsar inte Apple i Stockholms viktigaste offentliga rum. Kränga mobiltelefoner kan man göra någon annanstans. Och hur hållbart är detta? Varumärken kommer och går. Igår var det Ericsson och Nokia. Imorgon kan det bli HM eller Ikea. Det är helt enkelt inte en bra idé med en butik i detta läge.

I det här fallet är det verkligen inte vilken plats som helst. Kungsträdgården är alla stockholmares vardagsrum. Den har anor från 1400-talet och är därmed Sveriges äldsta park och den äldsta offentliga parken sedan den öppnades för allmänheten under Gustav III: s tid på 1700-talet. Kungsträdgården hänger rumsligt ihop med kungliga slottet på ett intressant men bräckligt sätt. Sedan jubiléet 1953 är sambandet skymt av den stora scenen. Om Apples butik skulle bli av kommer den att bli parkens centrala byggnad på ett helt ohistoriskt sätt. Från kungens trädgård till folkets och nu 2016 tar Apple över. Symboliken är stark och tragisk. Det är en skandal att politikerna ens tänker tanken och inte säger nej direkt utan istället tycks ge sitt samtycke och till och med låter Apple ställa ut sitt förslag i det av kommunen ägda Kulturhuset på Sergels torg. Förslaget hör hemma i papperskorgen. Riv därför upp stadens försäljning av parkmark till Apple och bygg en öppen, generös, välkomnande entré till Kungsträdgården norr ifrån för alla, kanske i form av ett orangeri med kompletterande träd och vegetation. Detta kan bli parkens nya fond mot Hamngatan.

 

Mer att läsa