Gå till innehållet

De har ökat antalet anställda trots dåliga tider

Trots de stora uppsägningar som skett, finns företag som hade fler anställda 2023 än 2018, visar Arkitektens granskning.
– Vi kommer nog inte att backa kommande fem år, säger Niclas Sundgren, vd på Liljewall.
– Vi är obotliga optimister, säger Oskar Ivarsson, vd på Mareld.

Arkitekten har jämfört bokslutssiffror från Sveriges arkitektkontor där bland annat antal anställda rapporteras. En jämförelse av 2018 års siffror och med dem som rapporterats in 2023, visar att vissa företag minskat antalet anställda med över 70 procent på fem år, och att flera av de allra största kontoren också minskat drastiskt. Detta har Arkitekten tidigare rapporterat om.

Men samtidigt som minst 350 företag har färre anställda idag än för fem år sedan, finns det åtminstone cirka 250 företag som hade fler anställda 2023 än 2018. 

Bland de största företagen som ökat finns Liljewall som gått från 181 anställda till 225, en ökning med 24 procent.

– Jag kom in som vd 2020. Det är en förklaring, säger Niclas Sundgren med glimten i ögat.

Även om Liljewall har klarat sig relativt bra genom krisen har även de tvingats till uppsägningar i olika omgångar. Man är i dag 225 anställda men har varit fler. En av Niclas Sundgrens förklaringar till att Liljewall står starka är deras arbetssätt som han själv har varit med och sjösatt. Det bygger i korthet på tydligt målaktivitetsarbete och kontinuerlig uppföljning av framsteg. Inga halvårsvisa redovisningar utan kontinuerlig förbättring utifrån mätbara mål med egna skattningar hur långt man nått varje månad.

– Utvecklar vi oss inte hela tiden springer någon annan om oss, säger han.

En annan förklaring är att folk trivs på Liljewall, menat Niclas Sundgren. 

– Alla som äger företaget jobbar också här. Och när man har jobbat några år på Liljewall har man möjlighet att bli delägare. Vi har cirka 150 delägare nu.

Om du blickar fem år framåt, var tror du ni befinner er då?

– Jag tror att det blir fem oroliga år där det går lite upp och lite ner, mycket beroende på vad som händer i omvärlden. Vi kommer nog inte att backa, men kanske inte heller öka i snabb takt. Det är heller inte vårt mål. Vi ska göra vårt jobb bra varje dag.

Ett mindre kontor som har vuxit är Mareld som främst verkar inom landskap. Deras tillväxt från 13 till 23 anställda mellan 2018 och 2023 är delvis kopplad till ett större uppdrag som de tog hem – Jubileumsparken i Göteborg som invigdes 2023. Men kontoret har också breddat sig mot stadsplanering under de senaste tre-fyra åren.

– Vi har vuxit organiskt och valt tillväxt i stället för vinst. Men nu har vi tvingats att säga upp ett antal medarbetare eftersom vi inte har tillräckligt med jobb. Vi hade gärna sett lite fler uppdrag i orderböckerna, men eftersom vi är obotliga optimister så tror vi att det vänder snart, säger Oskar Ivarsson, vd. 

Mer om Konjunkturen

Mer att läsa