Gå till innehållet

Därför startar Mejan ut­bildningar i Malmö

Kungliga Konsthögskolan utlokaliserar postmasterutbildningarna i restaureringskonst och ombyggnadskultur till Malmö.
– Det är en demokratisk fråga att erbjuda vidareutbildningar för arkitekter i hela landet, säger Lone-Pia Bach som är ansvarig lärare för utbildningarna.

Det är första gången som de två postmasterutbildningarna för arkitekter ges på annan ort än i Stockholm. Terminen startar den 9 september och studenterna kommer under läsåret att vara på plats i lokaler i Lokstallarna och i Nyhamnen.

Lone-Pia Bach som är professor i restaureringskonst och ansvarig lärare för utbildningarna har drivit frågan om att förlägga utbildningarna hon ansvarar på en annan plats i landet, medan lokalerna på Skeppsholmen i Stockholm renoveras.

– Det har tidigare bara funnits postmasterutbildningar för arkitekter i Stockholm och det har begränsat vilka som har möjlighet att gå dem eftersom boende och resor betalas av studenterna själva. Det har jag varit bekymrad över sedan jag anställdes på Konsthögskolan, säger Lone-Pia Bach.

Hon kontaktade stadsarkitekten Finn Williams förra hösten och sen gick det snabbt. Han förmedlade kontakter både för samarbeten och för lokaler.

– Malmö är en progressiv stad där det är enkelt att få kontakt med myndighetspersoner och fastighetsägare. Som institution driver vi också frågor som är viktiga för hela landet och i Malmö möter vi nya sammanhang, samarbetspartners och föreläsare.  Det vitaliserar utbildningen och gör oss klokare, säger Lone-Pia Bach.

Att intresset för utbildningarna var stort visade sig snabbt, med drygt fem sökande per studieplats, mer än dubbelt så många som det brukar vara i Stockholm. De flesta antagna kommer från södra Sverige men också från Norge och Danmark. Även lärare har rekryterats lokalt. När två adjunkter meddelade föräldraledighet anställdes arkitekterna Frida Öhlin och Angelica Åkerman under ett år. Det har heller inte blivit dyrare att förlägga utbildningarna i Malmö, enligt Lone-Pia Bach.

Utbildningen i Restaureringskonst har getts under många år på Kungl. Konsthögskolan. Ombyggnadskultur ges nu för tredje året i rad. Lone-Pia Bach säger att hon under sina fem år på Konsthögskolan sett ett stort intresse för utbildningarna och för studenternas kunskap, både hos fastighetsägare och offentliga beställare.

För att få mer information om hur kunskapen efterfrågas ska Konsthögskolan under hösten göra en undersökning i alumni-föreningen som består av närmare 400 tidigare studenter från över 40 år tillbaka.

– Det är en unik utbildning de får här och vi har sett att den är meriterande för studenterna när de söker jobb och att de prioriteras att få vara kvar vid uppsägningar. Nu kommer vi undersöka det grundligare, säger Lone-Pia Bach.

Restaurering och ombyggnad har blivit en allt större fråga i samhället de senaste åren, och särskilt under lågkonjunkturen. Men Lone-Pia Bach tror inte att intresset för eller fokus på ombyggnad minskar när byggandet tar fart igen.

– Det finns många skäl till att bygga på det vi redan har. Vi har en klimatkris som innebär att vi behöver släppa ut mindre koldioxid från byggande och en växande brist på naturresurser för att producera byggmaterial, den utmaningen kommer att bestå och vi måste hantera det. Där har arkitekter möjlighet att ta en mer central roll, säger Lone-Pia Bach.

Mer att läsa