Gå till innehållet

Vad är förmånerna värda?

Håll lönen i fokus och se förmånerna som en krydda. Så tycker experten att man bör tänka kring anställningsförmåner.

Vissa känns så självklara att vi knappt ser dem som förmåner. Andra kallas förmåner men är det kanske egentligen inte. När det vankas lönesamtal eller anställningsintervju kan det vara klokt att hålla några grundläggande saker i huvudet, tycker Isac Jonsson, jurist på Sveriges Arkitekter.

– Mitt första råd brukar vara att man ska göra vad man kan för att få en bra lön. En lön ger inte bara pengar på kontot den 25:e varje månad. Den avgör också vilken sjuklön, a-kassa, föräldrapenning och pension man får.

Det innebär att det kan vara en dålig idé att avstå lön för andra typer av förmåner. För arbetsgivaren är det däremot en skattemässig fördel jämfört med att betala ut högre lön.

Därmed inte sagt att förmåner i sig är något negativt. Tvärtom är ju förmånerna ett sätt för arbetsgivaren att skapa trivsel, stärka hälsan och öka gemenskapen på arbetsplatsen. Att få gratis kaffe, frukt, telefon och bli bjuden på julfest känns självklart för de flesta anställda efter några år. Men för alla som jobbar i egen verksamhet eller är nyanställda framstår det som tydliga förmåner.

Mer uppenbart värdefulla förmåner är friskvårdsbidrag. Att få upp till 5 000 kronor per år för friskvård och träning jämfört med att köpa det för skattade pengar är ju helt uppenbart en fin gåva. Extra semesterdagar är också en värdefull förmån – dock mindre vanlig.

Andra lite mer hybridformer av förmåner som verkar vara ganska utbredda i branschen är någon form av inspirationsbidrag. Det kan fungera så att det finns en pott som anställda kan få använda till inspiration som inte måste vara direkt jobbrelaterad men som säkert ofta delvis är det. Även arbetstid kan ingå. Studieresor är ytterligare ett steg bort från att vara en ren förmån och ligger närmare fortbildning.

Isac Jonsson nämner ett annat slags förmåner som inte kostar pengar.

– Jag tycker även att man kan se exempelvis möjligheten att jobba på distans, att kunna jobba på tåget om man pendlar eller att få tillgång till ett eget rum som en förmån i den bemärkelsen att det kan ha ett värde för mig som person.

En leende person med ljust hår, klädd i en vit skjorta och mörk blazer, står inomhus i gott ljus.

Man kan se exempelvis möjligheten att jobba på distans, att kunna jobba på tåget om man pendlar eller att få tillgång till ett eget rum som en förmån.

Isac Jonsson, jurist på Sveriges Arkitekter.

Ytterligare en typ av förmån är så kallad löneväxling. En del av lönen växlas då mot något annat som till exempel pension. Detta är inte lönsamt för alla men kan vara det om man tjänar över 54 200 kronor i månaden.

– Man ska vara försiktig innan man väljer denna lösning. Läs på noga så att du vet vad det innebär för dig, säger Isac Jonsson.

Det förekommer också semesterväxling, främst för arkitekter inom kommuner. Det vanligaste är då att man växlar semestertillägget mot extra ledighet. Semestertillägg är den extra lön man annars får under semesterveckorna. Även detta påverkar årsinkomsten och därmed a-kassa, pension och så vidare.

Mer att läsa