Gå till innehållet

Så tänker rekryterarna när de ser din ansökan

Det går att förbättra chansen att bli kallad till intervju, trots att konkurrensen om jobben är stenhård. Detta enligt de tre vana rekryterare som Arkitekten har frågat.

Djävulen finns i detaljerna, som talesättet lyder. Det verkar gälla även när en arkitekt söker jobb i den djupaste lågkonjunkturen sedan 90-talskrisen. Kanske speciellt för den som är relativt ny i branschen, eller på väg ut i arbetslivet. Vi tog ett snack med tre rutinerade personer som rekryterar. Hur tänker de? Och vad avgör om din ansökan hamnar i rätt hög eller inte?

Anna-Lena Elfving, gruppchef på White i Uppsala

– Jag tittar på brevet, cv och portfolion. Men jag tycker att portfolion är väldigt viktig. Där tycker jag att man får en bra första uppfattning om en arkitekt. Yrket handlar ju mycket om visualisering och första steget är att lyckas med det i sin portfolio.

En person med kort hår och glasögon, klädd i ett ärmlöst linne och med halsband, ler mot en enkel bakgrund.

Yrket handlar ju mycket om visualisering och första steget är att lyckas med det i sin portfolio.

Anna-Lena Elfving, gruppchef på White i Uppsala

Hur vill du ha en portfolio?
– Lätt att ta till sig, tydlig och relevant. Fem till sju projekt är lagom. Gärna olika stora. En enkel idéskiss kan tillföra mycket. Ett längre projekt med exempel från olika faser också. Jag tycker inte att man bara ska visa färdiga saker. Variation är viktigt och jag vill gärna kunna få en känsla för formuttryck hos personen.
Något annat du spanar efter när du bedömer en kandidat?
– Är man ny i yrket tycker jag det är positivt om man har hållit sig aktiv både under utbildningen och medan man söker jobb. Praktikanställning, att man går kurser, deltar i tävlingar eller kanske har en enskild firma med lite aktivitet. Jag tycker det är positivt om man gör saker som för en framåt.


Monica Österberg, HR-chef på Liljewall

– Både brev, CV och portfolio är viktiga. Det är positivt om brevet inte känns för standardmässigt utan att man har gett det lite omsorg. En sak som många nya arkitekter missar i CV:t är att ta med de extrajobb de har haft. Jag tror inte alltid att de tänker på att de miljöer där de har arbetat kanske är sådana miljöer som vi skapar. Därför kan det ju ha en relevans. Portfolion är också viktig så klart och den bedöms av arkitekter här hos oss.

En person som ler, har långt hår och har på sig en mönstrad topp.

En sak som många nya arkitekter missar i CV:t är att ta med de extrajobb de har haft.

Monica Österberg, HR-chef på Liljewall

Hur viktigt är det att ha haft praktik till exempel?
– Det är positivt om man har haft det. En fördel är att det kan göra att man får ut mer av sin utbildning efter praktiken med de erfarenheterna man tar med sig tillbaka till skolan. Men vi vet ju hur svårt det har varit att få praktik de senaste åren så vi förstår ju att alla inte har haft den möjligheten.


Andreas Folkesson, HR-chef på stadsbyggnadskontoret i Göteborg

– Hos yngre arkitekter letar vi efter personlighet och ett genuint intresse för stadsutveckling. Det är också viktigt med en förståelse för samspelet mellan bebyggelse och allmän plats. Hos oss är komplexiteten hög och vi behöver personer som förstår att arbetet innehåller många kompromisser och samarbete.
Vad är viktigt i en ansökan?
– Det vi ser först är cv:t. Får man 120 ansökningar är det bra med ett tydligt cv där man kan se kopplingen mellan erfarenheter och jobbet man söker. Lägg tid på att förstå varför vi lyfter vissa ord i annonsen.

En man med skägg och glasögon iklädd kostym och tröja, avbildad mot en vit bakgrund.

Lägg tid på att förstå varför vi lyfter vissa ord i annonsen.

Andreas Folkesson, HR-chef på stadsbyggnadskontoret i Göteborg

Hur viktig är portfolion för er?
– Hos oss jobbar man med stadsutveckling i stort, inte bara gestaltning. Därför är portfolion inte lika viktig. Vi kräver inte en portfolio även om många bifogar det ändå. För oss är det viktigare att man kan driva saker framåt och leda projekt. En kommun har ett annat fokus än ett privat arkitektkontor, det måste man tänka på när man gör sin ansökan.
Något annat som ni letar efter?
– Praktikanställning och extrajobb är alltid intressant för oss, särskilt om man har jobbat i offentlig verksamhet. Även egna projekt eller att man har gått kurser för att lära sig mer är ett sätt att visa sitt engagemang. Sen ska man inte underskatta nätverkande. Vi medverkar på många offentliga seminarier och arbetsmarknadsmässor. Där kan man träffa oss och presentera sig.

Mer att läsa