Nyheter

Ytterligare åtta kontor med kollektivavtal

31 maj 2021

Det senaste året har åtta nya arkitektkontor anslutit sig till arbetsgivarorganisationen Innovationsföretagen inom Almega och därmed tecknat kollektivavtal med Sveriges Arkitekter.
– Det kändes som en naturlig utveckling, säger My Lekberg Hellström på 02 Landskap som är ett av kontoren.

Annons
Foto Emelie Asplund

My Lekberg Hellström är delägare och Anton Svanholm är blivande fackklubbsordförande på 02 Landskap i Göteborg, kontoret som vann Landskapsarkitekturpriset 2020 för parken Paradiset i Linköping.

Innovationsföretagens förbundsdirektör Magnus Höij säger att intresset för medlemskap i arbetsgivarorganisationen ökat det senaste året.

– Jag bedömer att det både beror på värdet i kollektivavtalet, som varit extra viktigt under pandemi-året, men också ett ökat intresse för branschsamverkan mellan olika kontor, säger han.

Jens Andersson, förbundsjurist på Sveriges Arkitekter, tror att permitteringarna och  korttidsarbetet under pandemin kan ha drivit på viljan att teckna kollektivavtal.

Annons

– Med kollektivavtal blir det möjligt att ha olika permitteringsgrad för olika grupper av anställda och det räcker att det lokala facket godkänner. Utan kollektivavtal måste företaget teckna individuella avtal om permittering med minst 70 procent av de anställda, förklarar Jens Andersson.

Ett av arkitektföretagen som gått med i arbetsgivarorganisationen, och därmed tecknat kollektivavtal, är 02 Landskap. Men för det företaget har inte coronapandemin påverkat beslutet att gå med.

– Vi visste inte vad corona var när vi började tala om kollektivavtal och som tur är har vi inte behövt permittera någon personal. Vi hade en struktur som följde kollektivavtalet i det mesta men valde att ansluta till Almega för att det kändes som en naturlig utveckling från att ha varit en liten informell firma, ett bra sätt att få en tydligare struktur att vi faktiskt är arbetsgivare och arbetstagare. Kollektivavtal var också ett starkt önskemål från våra anställda, säger My Lekberg Hellström, en av grundarna och delägare på 02 Landskap.

Hon säger att de hade vissa funderingar, att det kändes krångligt att gå med i arbetsgivarorganisationen och att det kan kännas märkligt att vara del av en stor part som Almega som ibland driver frågor som inte alls rör det egna företaget och som man själv kanske inte ens skriver under på.

– Men argumentet med ökad tydlighet och de förmåner vi får övervägde ändå, säger My Lekberg Hellström.

I samband med att ett företag tecknar kollektivavtal är det vanligt att det också bildas en fackklubb på arbetsplatsen. Så sker just nu också på 02 Landskap.

Annons

– Vi har haft det bra och har alltid kunnat uttrycka oss och komma med önskemål till ledningen. Vi drev på för kollektivavtal mest på grund av förmånligare pensionsavgifter. Fördelen med en klubb återstår att se men jag tror att det kan vara bra om det någon gång skulle uppstå en situation då ett sådant formellt organ behövs, säger Anton Svanholm som är blivande ordförande i den nya klubben.

Här är arkitektföretagen som gått med i Innovationsföretagen och Almega det senaste året:
  • 02 Landskap arkitektkontor
  • Atrio arkitekter Jönköping
  • Bornstein Lyckefors arkitekter
  • Extend arkitekter Helsingborg
  • Kockum Luttinger Söderström arkitektkontor
  • Kod arkitekter
  • Krook och Tjäder Solutions
  • U.D. Urban Design

 

Annika Jensfelt

Relaterade artiklar:

Gå till nästa artikel