Gå till innehållet

Wingårdhs tar hem priset för bästa inredning

Designhotellet Blique by Nobis i Stockholm, ritat av Wingårdhs, vinner Sveriges Arkitekters pris för bästa inredningsarkitektur, Guldstolen 2019.

Designhotellet Blique by Nobis ligger i en betongbyggnad som ursprungligen var ett kontorshus och magasin åt Philips, ritat av Sigurd Lewerentz på 1930-talet. ”Med lika delar självförtroende och respekt för arkitekturhistorien har inredningsarkitekterna åstadkommit det omöjliga” skriver juryn i sin motivering och syftar på att en ”förbisedd bakgårdsfastighet i stadens utkant omvandlats till en välkomnande urban oas”.

– Ett stort tack från hela Wingårdhs, det har varit ett hjärteprojekt för oss och vi är jättestolta över priset, sa Kajsa Johanson, arkitekt på Wingårdhs, vid prisutdelningen och fortsatte med att förklara att projektet helt och hållet är ett resultat av det goda samarbetet med beställaren och med Sweco architects som ritat ombyggnaden av själva byggnaden.

Stora betongytor och råa material som stålplåt och metall utmärker hotellinredningen. Möbleringen består dels av klassiker som stolar från Carl Hansen och amerikanska Charles och Ray Eames dels av möbler som Wingårdhs designat specifikt för hotellet.

Guldstolen har delats ut sedan år 2004 och Wingårdhs har tidigare inte vunnit utmärkelsen. Däremot har kontoret kammat hem Kasper Salin-priset fem gånger. Första gången var för Öijareds golfklubb 1988 och senast var för House of Sweden i Washington D.C år 2007.

 

Vinnare Guldstolen 2019:

Blique by Nobis, Stockholm

Foto: Bruno Ehrs

Inredningsarkitekt: Wingårdhs genom Gert Wingårdh (ansvarig), Helena Toresson (uppdragsledande), Kajsa Johanson (handläggande) och Disa Reuterswärd (medverkande).

Beställare: Nobis

Juryns motivering: Med lika delar självförtroende och respekt för arkitekturhistorien har inredningsarkitekterna åstadkommit det omöjliga: konverterat en rationell arbetaroverall till välskräddad kostym, förvandlat en förbisedd bakgårdsfastighet i stadens utkant till en välkomnande urban oas. Blique by Nobis visar att Gud lever i minsta sladdragning, att även den strängaste modernist mår gott av att bli kittlad under hakan emellanåt och att inlevelse och empati kan försätta betong.

Mer att läsa